Стречинг за всеки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k462
Стречинг
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
Виж ››

Стречинг е форма на физически упражнения. Прилага се върху скелетните мускули и представлява натиск по посока на залавните места на мускула с цел тяхното раздалечаване. Разтяга мускулите и прилежащите тъкани (сухожилия, съединителна тъкан, периферни нерви, мускулни фасции).

Стречинг идва от английски и е синоним на разтягане. Отнася се за оптималния обхват на движение на дадена става.

Той често е прилаган с абдукция на целевата мускулна група спрямо торса. Основната му задача е подобряване на мускулната еластичност, както и издължаване на мускулните влакна. Подобрява общия тонус.

Стречингът се базира на физическата практика на йога и заимства много движения от там. Трябва да се знае обаче, че той не е йога.

Този вид спорт много често е пренебрегван от фитнес маниаците. Те обикновено го прилагат само при наличие на мускулна [треска], спазъм или друг вид мускулен дискомфорт. Облекчаването на подобни състояния е безспорен плюс на упражненията за разтягане.

Предимството им обаче е, че те са в състояние както да облекчат вече съществуващи болезнени състояния, така и да предотвратят появата на такива, а дори и да помогнат в изпълнението на дадени фитнес упражнения, в които се срещат трудности.

Упражнения за разтягане

Ползите от стречинга са няколко:

- Възстановяване – факт е, че с времето ставите, сухожилията и лигаментите се амортизират, а тежките тренировки ускоряват този процес. Стречингът се е доказал като фактор при възстановяване на мускулите, тонизирането на сухожилията и подобряване работата на ставите;

- Управление на болката –усещането за скованост в различни части на тялото, които се проявяват с особена интензивност след изпълнението на дадени силови упражнения, изпълнени с голяма тежест са известни на всеки. Няколко правилно подбрани разтягания предотвратили голяма част от тези болежки;

- Оптимизиране на техниката при определени упражнениясковаността на мускулатурата по цялата задна част на тялото са голяма пречка по пътя на много трениращи. Стречинг упражненията за тези части биха подобрили значително изпълнението на редица движения като: мъртва тяга, клек във всичките му варианти, различни олимпийски движения и т.н.

- Стабилност, баланс, контрол – всички тези качества също могат да се развият чрез редовното прилагане на стречинг тренировки, както и биха спомогнали развитието на едно по-добро усещане на движенията на тялото. Контролът върху центъра на тежестта би спомогнал за по-голяма стабилност при работа със собствено тегло, както и с допълнителни тежести.

- Биохимия на доброто настроение - научни изследвания доказават, че стречинг упражненията водят до повишение на ендорфините в тялото. Те отговарят за чувството за удовлетворение, баланс и благополучие.

Стречингът увеличава дължината на мускулните влакна и не би следвало да се използва като форма на загрявка преди тренировка. Самият той изисква добра подготовка и предварително загряти мускули, за да бъде изпълнен безопасно, и да бъдат извлечени максимални ползи от неговото прилагане. Може да се прилага от всеки желаещ да тонизира тялото и настроението си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest