Да се предпазим от инциденти при вдигането на тежести

Фитнес

Вдигането на тежести е предпоставка за различни видове травми и други инциденти, които могат да увредят здравето. Това може да стане, както при вдигане на тежести във фитнес залата, така и в домакинството, когато вдигнете прекалено тежък предмет.

При вдигане на тежест може да получите малки пукнатини в костите. Те се получават при многократно повтарящи се физически натоварвания и вдигания на тежести.

При подобни пукнатини в костите се усеща силна болка при вдигане на тежести, която с течение на времето става все по-силна. Тази болка не спира дори по време на почивка, когато не вдигате нищо тежко а при допир може да се усилва.

Вдигане на тежести

Лесно можете да се предпазите от подобни инциденти при вдигане на тежести. Ако става въпрос за тренировки във фитнес залата, избягвайте неочаквани промени в интензивността и типа на упражненията.

Редовно сменяйте видовете упражнения, за да натоварвате различни части на тялото, а не само една. Ако имате дюстабан, задължително е да носите специални стелки, когато тренирате. Това ще ви предпази от инциденти, свързани както с образувания на пукнатини в костите, така и от други неприятности.

Спортни травми

В домашна обстановка можете да се предпазите от инциденти при вдигането на тежести, като внимавате с това колко голяма тежест вдигате. Ако все пак се налага да вдигнете нещо наистина тежко, не правете резки движения, а се опитайте да го повдигнете постепенно. Най-добре е да се възползвате от помощта на приятел, вместо да се опитвате да го направите сами и да рискувате здравето си.

При вдигане на тежести може да се стигне до разтягане и дори до скъсване на мускулите. Във фитнес залата това може да се случи, ако не сте загрели достатъчно, преди да започнете упражненията.

Същият ефект има и прекалено рязкото вдигане на тежестта, което може да доведе до сериозни проблеми с мускулите. Ако ще вдигате тежести в залата, използвайте стягащ колан, за да не пострада кръстът и коремът ви, както и бинтове, за да не разтегнете мускулите си и да не увредите китките си.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати