Диета преди забременяване

Забременяване

Избирането на правилен, балансиран и здравословен хранителен режим е важна стъпка в периода преди забременяването. Организмът трябва да е подготвен за бременността, тъй като тя е един вид стрес за тялото. Ето най-важните правила, които трябва да спазва всяка бъдеща майка:

1. Консумирайте определени храни, които ще подобрят здравословното състояние на тялото. На първо място трябва да увеличите приема на млечни продукти, като мляко, сирене и кашкавал. Калцият, който се съдържа в тях, в бъдеще ще спомогне за правилното развитие на костите и зъбите на бебето. Също така, трябва да се набляга на червеното месо - един от най-добрите източници на желязо. Като запасите организма си с него, бебето ще го използва за своето развитие. При недостиг на желязо майката може да развие анемия. Желязото се съдържа и в зеленчуците със зелени листа, зърнените храни, черният дроб и др.

Бременност

Друга храна, много необходима за бъдещите родилки са храните, богати на фибри. Те се съдържат в плодове, зеленчуци и пълнозърнестите храни. Необходими са за правилните стомашни процеси, които често са нарушени през бременността.

Фолиева киселина също е нужна. Много хора предпочитат да я приемат на хапчета, но трябва да се знае, че добри нейни източници са маруля, спанак, пащърнак, цитрусови плодове и зърнените храни. Тя помага на клетките да се умножават и е един от най-ценените витамини.

Храни за забременяване

2. Само диетата не е достатъчна, за да балансирате тялото и организма си преди така желаната бременност. На първо място трябва да изградите изцяло ново здравословни навици, които, ако не сега, то при забременяване неминуемо ще ви се наложат. Трябва да приемате разнообрази храни всеки ден, като намалите консумацията на мазнини и сладни неща. По този начин организмът лесно и сам ще се освободи от токсичните вещества.

3. Друг важен момент е спирането на цигари и алкохол, кофеин и стреса. Най-малко милион пъти е обяснявано, а и за жалост всеки е виждал, последствията от тези фактори, непрекъснати през бременността. Спирайки ги още преди повратният момент, вие ще добиете маниера и няма да ви е толкова трудно през следващите девет месеца.

4. Спорт. За да укрепите и заздравите организма, а и за да премахнете максимално ненужните токсини, практикуването да два пъти в седмицата на някой лек спорт в никакъв случай няма да ви навреди. За жените с наднормено тегло трябва да се спомене, че е най-добре първо да регулират килограмите си, преди да забременяват, тъй като ще е по-лесно за самите тях.

Рейтинг

5 4
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати