Прекомерно спортуване - какви са рисковете

Спортни травми

Рисковете от заседнал начин на живот са толкова много и във всички тях има доза истина всъщност, колкото по-затворен начин на живот имате и колкото по-заседнал е той, толкова това е по-опасно за вашето здраве. Движението е здраве и едва ли има по-добре и ефикасна превенция срещу болести от тази.

Много сме чували за положителните страни от движението и най-вече от спортуването. Неведнъж сме слушали колко е важно детето да спортува – да се научи на колективен дух и екипност. Никой, обаче, не говори за обратната страна на медала, защото всяко нещо има две страни.

Спорт

В тази връзка спортът има прекрасни положителни страни, но какви са всъщност отрицателните такива? Кое е онова, което трябва да ни сложи граница и какво ще се случи, ако прекалим със спортуването? Води ли това риск за нашето здраве?

Ще започнем с изследване проведено в Япония – учените твърдят, че жените, които активно спортуват, започват менопауза в много ранна възраст. В изследването за участвали над 300 жени на възраст между 35 и 56 години.

Фитнес

След десет години интензивни проучвания, става ясно, че при дамите, които са по-мързеливи, менопаузата настъпва по-късно. При 17 % от жените, които спортуват между 8 до 10 часа седмично, менопаузата настъпва по-рано.

С напредването на възрастта и при двата пола трябва да се внимава с активните тренировки. Не бива да забравяте, че говорим за опорно-двигателна система, която не предвижда да има екстремни натоварвания особено след определена възраст.

Това носи риск и при мъжете, и при жените – травмите стават все по-сериозен проблем и все по-трудно минават.

При мъжете с напредването на възрастта трябва да се внимава с натоварването на сърдечно-съдовата система. Ако претоварите организма си, може да нанесете непоправими вреди.

Същото се отнася и за онези, които не спортуват активно, а инцидентно – от време на време. Съобразете тренировката си, независимо каква е, с вашето състояние – килограми, физическа активност и възраст, за да не се излагате на риск.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати