Тичането ни пази от диабет

Тичане

Диабетът и високото кръвно налягане са едни от често срещаните здравословни проблеми в днешно време. Има различни видове лечения, които могат да ни държат в относително добро състояние, но учените от САЩ откриват, че движението може да ни предпази до голяма степен от двете болестни състояния.

Според изследване, което е проведено в Бъркли, в Национална лаборатория Лоурънс, става ясно, че именно бягането и бързото ходене могат да ни спасят от диабета и хипертония.

Бягане

Проучени са данните на над 30 хиляди бегачи и около 15 хиляди души, занимаващи се със спортно ходене. Резултатите от изследването са публикувани в списанието "Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology".

Тези два спорта – бягането и бързото ходене, влияят прекрасно на организма на всеки човек. Освен диабет и високо кръвно могат да предотвратят появяването на исхемична болест на сърцето.

Освен това, според учените, изразходваната енергия при състояние на бързо ходене или енергично бягане, значително намалява високите стойности на опасния холестерол.

Хипертония

Високият холестерол се среща със 7 % по-малко при хората, занимаващи се с бързо ходене и с 4.2 % по-малко при бегачите, в сравнение с останалите хора, които не се движат достатъчно. Резултатите при хипертонията са следните – онези, които тичат, намалят риска от високо кръвно с 4.2 %, а хората, които са любители на бързото ходене – с цели 7.2 %.

Що се отнася за риска от развитие на исхемична болест на сърцето, при бързоходците той намалява с 9.3 %, а при бягащите – с 4.5 %. За риска от диабет изследването показва следните резултати – при бягащите рискът е по-малък с 12.1 %, а при интензивно ходещите – 12.3 %.

С други думи, това изследване за пореден път доказа, че движението наистина е здраве. И ако да бягане ви се струва твърде изморително, то поне можете да заложите на бързото ходене.

Всъщност, движението може да ни донесе само плюсове, както за здравето, така и за самата ни фигура. А пролетния сезон е най-подходящ за начало на подобни начинания.

Рейтинг

5 2
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати