Диета Окинава

Диета Окинава

Както е с всяко нещо в нашето консуматорско общество, и при диетите има моди. В момента диетата Окинава е сред най-актуалните в момента в Европа.

Името на режима на хранене идва от японския остров Окинава, известен с масово срещаните столетници, както и с изключителното здраве на обитателите му. 15 % от супер столетници - хора над 107-годишна възраст в света живеят там. Освен това, почти всеки от тях е в чудесно физическо и умствено състояние.

Преяждане

Прилагането на диетата Окинава не само ви гарантира отслабване, но и дълголетие. Освен това, поради високото съдържание на антиоксиданти в нея, тя спомага за намаляването на бръчките.

Основата на диетата се гради на разделянето на храните. Те се делят на:

Най-леки: зелен чай и аспержи - до 0, 8 cal/g. Те могат да се консумират в неограничени количества.

Леки: риба и кафяв ориз - между 0, 8 и 1, 5 cal/g. С тях не трябва да се прекалява.

Отслабване

Средно тежки: хумус и червено месо - между 1, 5 и 3 cal/g. Тези храни трябва да бъдат консумирани е малки количества.

Много тежки: пържени храни и десерти - между 3 и 9 cal/g. Консумация – много рядко.

Идеята е да се набляга на консумацията на продукти с по-малко калории, за сметка на тези с повече. По този начин леките храни ще съставят по-голямата част от менюто.

Местните жители са възприели максимата срещу преяждането. То е абсолютно забранено и всичко се гради на умереността в храненето. От масата се става в момента, в който стомахът е 80% пълен.

Диети

В хранителния режим на жителите на Окинава са включени 70% зърнени храни и зеленчуци. Останалото са риба, соя, ориз и чай. Тайната са супите, базирани на бульони, които се ядат преди всяко хранене, с цел да се намали тенденциозното преяждане.

Примерно дневно меню

Закуска: Палачинки с плодове (боровинки); зелен чай

10ч: Ябълка

Обяд: Сладко-кисело печено тофу с горчица; задушени аспержи; зелена салата; печен сладък картоф

16ч: сурови зеленчуци

Вечеря: Супа Мисо; скариди с броколи

Освен хранителния режим, жителите на острова се движат изключително много и живеят спокойно. Всеки от тях ежедневно отделя време за релаксираща разходка край морския бряг.

Рейтинг

3.5
Общо 6 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари