Полезна или вредна е кетонната диета?

Кетонна диета

Кетонната диета, която става доста популярна напоследък, се основава върху намаленият прием на белтъчини и въглехидрати и увеличаване на консумацията на мазнини.

Такава диета често се предписва поради здравословни причини, а не само с цел отслабване. Кетонната диета има един принцип – тя кара организма да изгаря мазнините.

Името на диетата идва от това, че при намалено ниво на въглехидратите в менюто, организмът превръща мазнините в кетони и мастни киселини.

Въглехидратите се превръщат в глюкоза, а кетоните в този случай играят ролята на заместител на глюкозата, която създава енергия.

Диета с белтъчини

Важното е преди започване на диетата да се посети специалист, който да прецени плюсовете и минусите на тази диета и да препоръча консумацията на белтъчини до степен, която може да поддържа организма в нормално състояние.

Особено важно това е за децата, тъй като белтъчините са строителен материал и са им необходими в процеса на израстване.

При децата трябва да се внимава много, ако се налага спазването на кетонна диета. Кетонната диета е разработена с цел овладяването на епилепсия при деца като алтернатива на медикаменти, тъй като в някои от случаите организмът не реагира на лекарствата.

Не е доказано засега действието на кетонната диета при възрастни. Кетонната диета се прилага при възрастни в някои спортни зали.

Бъбреци

Кетонната диета може да предизвика намаляване на теглото, което в някои случаи може да се отрази и върху цялостното развитие на детето.

По-леките проблеми, които може да предизвика кетонната диета, са стомашни – например запек. Възможно е да се стигне до падане на нивата на кръвната захар. Рядко се случва да се стигне до по-сложни проблеми като камъни в бъбреците.

Камъните в бъбреците на децата при спазване на кетонна диета могат да се образуват заради занишеното РН на урината, което води до образуване на камъни в бъбреците.

Има някои определени състояния, при които кетонната диета е абсолютно противопоказана, но за тях трябва да се посъветвате със специалист. Това са най-често състояния, при които организмът не може да се възползва от кетоните като източник на енергия.

Рейтинг

4.6
Общо 5 гласували
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Сиси
Сиси
28.08.2013 11:56
случайно ми попадна това, когато потърсих: Медицински център Галилео, град Плевен, ул. Дойран 65, ет. 1
Не знам дали ще е от полза
0
0
Веселинова
Веселинова
24.08.2013 10:59
Има ли специалисти в България,които да работят с кетонна диета за облекчаване епилепсия при деца медикаментозно резистентни ?Къде се практикува тази диета?
0
0
Пепи
Пепи
24.01.2014 18:19
За първи път чух за тази диета снощи, като гледах един стар филм. Много ме впечатли! Филма се казва Първо: не вреди! (1997), заглавието е част от хипократовата клетва, в която се заклеват докторите, като завършат медицина. Разказва се за дете болно от епилепсия, което успява напълно да се излекува благодарение на кетонна диета. Филма е американски с Мерил Стрийп и е по-истински случай.
2
0