ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Какво може да ядем преди тренировка?

Какво може да ядем преди тренировка?

Хранене за спортисти

Преди тренировка е добре да сте хапнали, за да имате достатъчно енергия. Но не става въпрос да се храните 10 минути преди самата тренировка, а да го направите около 2-3 часа преди нея.

Ще ви е доста трудно да тренирате, ако сте с пълен стомах, още повече че физическото натоварване забавя сериозно процеса на храносмилане. Не трябва да се храните, ако ви остават по-малко от 2 часа преди тренировката.

За да подсилите организма си преди тренировката, на тялото ви са необходими различни елементи, предимно въглехидрати и белтъчини. Затова преди тренировка трябва да наблегнете на храни, които съдържат тези вещества.

Спортуване

Ограничете консумацията на храни, съдържащи мазнини, преди тренировката. Ако не се заредите с достатъчно количество въглехидрати, ще се изморявате доста бързо по време на физическото натоварване. Но ако прекалите с мазнините, това ще се отрази зле върху процеса на отслабване и извайване на по-стройна фигура.

Преди тренировка трябва да хапнете не повече от 30-40 грама бавни въглехидрати. Храни, които ще ви осигурят бавни въглехидрати, са пълнозърнестият хляб и пълнозърнестите макаронени изделия, а също така бобовите култури и мюслите.

Достатъчно е да хапнете 1 пълнозърнеста филийка или няколко супени лъжици мюсли с малко кисело мляко, или макаронени изделия, но не от бяло брашно.

Спорт

Белтъчините, както и въглехидратите, са важни за организма по време на тренировка, затова тялото ви трябва да получи достатъчно белтъчини преди упражненията.

За да се заредите с белтъчини, преди тренировка трябва да осигурите на тялото си около 20 грама белтъчини – те се съдържат в 100 грама телешко или пилешко месо, в пъстървата, изварата и в яйцата.

Идеята на този тип хранене преди тренировка е да натрупате мускулна маса по време на упражненията и в същото време да свалите излишните килограми.

Не се заблуждавайте, че ако не се нахраните преди тренировка, организмът ви ще изгори излишните мазнини, ако не сте се нахранили преди упражненията.

Лекото хапване ще достави на тялото ви необходимите елементи, но организмът ще има нужда от повече енергия и съответно ще успеете да отслабнете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати