Йога за ума може да разгърне умствения ни потенциал

Йога за ума може да разгърне умствения ни потенциал

Американски учени доказаха, че само двадесет минути йога дневно могат да разгърнат умствения ви потенциал. Според тяхното откритие, йогата е много по-ефективна за изострянето на ума, отколкото традиционната аеробика.

Американските специалисти провели изследване и установили, че дори след само една тренировка на Хатха йога, концентрацията и точността на мисълта се подобряват значително.

Ръководителят на цялото изследване Неха Готе, който е професор по кинезиология, здраве и спорт в университета Уейн Стейт в Детройд, обясни, че йога е нещо много повече от физически движения и пози. Професорът напомня, че в йога от съществено значение са и медитацията и дишането.

Йога за ума може да разгърне умствения ни потенциал

Освен всичко това, за да практикуваш йога трябва да си напълно концентриран и да внимаваш в изпълнението на всяко упражнение. Макар, че се знае, че йога е не просто наука, а и начин на живот, до този момент всички нейни ползи не бяха изследвани цялостно, твърди професор Готе.

В хода на изследването участниците били помолени да направят няколко пози в легнало, седнало и в изправено положение. В същото време трябвало да поддържат стабилно дишане. В упражненията били включени и изометрично свиване на мускулите на тялото – мускулите се стягат и отпускат, но без крайниците да се движат.

След това упражненията продължавали с медитация като идеята била всеки участник да се съсредоточи в определена поза и да диша дълбоко. В последствие провеждащите изследването накарали участниците да ходят за двадесет минути по движеща се пътека – сърдечния им ритъм трябвало да бъде поддържан на ниво между 60 и 70 % от максимума.

Учените установили, че след йога тренировката, хората успяват да се съсредоточат и концентрират по-добре върху задачите си – обработват информацията по-бързо, по-точно. Справяли се значително по-добре, отколкото след аеробна тренировка.

Професор Готе смята, че тъй като йогата успокоява ума и тялото и гони разсейващите мисли, вероятно успява и да пренесе това спокойствие и концентрация и при изпълняване на ежедневните задължения в последствие.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати