Йога за ума

Йога за ума
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
Виж ››

Потенциала на ума може да се изучи чрез йога. Мозъкът ни възприема за истинско съществуващото сега. Осъзнаването става, когато се разбере връзката между съзнание и енергия. Това е когато се отървем от всички странични неща – болка и щастие, удовлетвореността и недоволството, мотивирането и отпуснатостта, борбата или любовта, работата за обществото и семейството и в същото време запазването на личните ни амбиции и желания, както и много други. Тези страничните преживявания се осъзнават в момента на взаимодействия между съзнание и енергия.

Често обаче притегателната сила на тези странични опитности е толкова голяма, че връзка със самото начало вътре в себе си се губи. Това води до напрежение и стрес, нещастие и страдание. Но въпреки това стресът в живота е нещо крайно необходимо, тъй като без него няма да съществувате. При липсата на стрес няма живот и движение.

Ето защо всеки човек непрекъснато трябва да е в състояние на готовност и бдителност. По този начин ние активизираме своя ум, като развием потенциала на по-висшия ум. А този потенциал в йога се нарича Кундалини.

Нашият динамичен и буден ум се занимава с творческата сила, психичните сили и др. Висшият ум не е нито динамичен, нито активен. Той е в състояние на тамас, летаргия и стагнация.

Мозък

Този ум не се развива, тъй като всеки човек достига до стагнация по отношение на своята същност и в живота. Няма възможност за творчество и развитие. А то е необходимо. Йога много ясно показва, че трябва да имате поведение на стремящ се, на боец и да обичате риска и приключенията. На същия принцип работи и тантра.

През вековете развитието на ума – кундалини, е означавала сила и мъдрост, а образът на змията винаги е символизирал силата и мъдростта. Те са спящи в материалното. Веднъж събудена обаче, кундалини във формата на змия променя целия живот.

Гимнастика за ума

Мъдростта води до просветеност, но може също така да причини и упадък. За да се развива, човек трябва да се издигне над рационалността. Знанието е много мощно оръжие, докато благоприятства развитието ви. Често обаче то става причина за менталните ви ограничения и ви води към провал.

По-висшият ум също е обект на въздействието на трите гуни – тамас, раджас и сатва. Именно те трябва да бъдат развити.

Гуните са реалните трансформации. Те се осъществяват вътре в нас. Не определят начина на живот, поведение и манталите, а само обозначават развитието на съзнанието. И във всеки един от етапите трябва да се предприеме промяна.

Когато говорим за ума в контекста на йога, не можем да имаме предвид една единствена цялост. Има се в предвид умът, махат, и кундалини, като потенциал на ума.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати