Изтощителните тренировки не гарантират бързо отслабване

Тренировки

Учени доказаха, че продължителните и изтощителните тренировки не гарантират на човек, че ще отслабне по-бързо.

Експериментите на специалистите доказали, че кратки тренировки от по 30 минути на ден имат по-ефективни резултати. Това позволявало на тялото да смъкне една трета повече от теглото в сравнение с едночасовата тренировка.

В опита на учените участвали 60 човека с умерено наднормено тегло. Те трябвало да тренират в продължение на 13 седмици по разработени от треньори програми.

Половината от тях били подложени на интензивни тренировки – бягали, карали велосипед и т.н. Другата част от доброволците правили същите упражнения, но само по 1 час на ден.

Тичане

Резултатите в края на експеримента показали, че доброволците от първата група успели да свалят 2.7 кг., докато доброволците, които не били подложени на много интензивен режим от тренировки, свалили 3.6 кг.

Експертите съветват хората, които искат да отслабнат, да не прекарват часове във фитнес залите с надеждата, че така ще стопят по-бързо излишните килограми.

Учените отбелязват, че кратките тренировки могат да намалят кръвното налягане и да увеличат обема на поемания кислород.

Когато иска да отслабне, човек трябва да се съобрази с няколко фактора:

Трениране

1. Колко килограма иска да свали;

2. Каква е възрастта му;

3. Какво е здравословното му състояние;

Експертите заявяват, че няма универсална тренировка за отслабване. За всеки организъм трябва да бъде изготвен специален режим на тренировки, понеже всеки организъм реагира по различен начин на физическото натоварване.

Физическите натоварвания трябва да се променят, защото след 4 до 6 седмици организмът се адаптира към натоварванията и това не води до никакъв ефект.

Не е необходимо да се провеждат всекидневни силови или аеробни тренировки. Такива тренировки се прилагат толкова често за ободряване и раздвижване, а не толкова за бързо отслабване.

Тренировката би могла да изглежда така:

30 секунди спринт - 30 секунди възстановяване;

1 минута спринт - 1 минута възстановяване;

2 минути спринт - 2 минути възстановяване;

4 минути спринт - 4 минути възстановяване;

2 минути спринт - 2 минути възстановяване;

1 минута спринт - 1 минути възстановяване;

30 секунди спринт - 30 секунди възстановяване

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати