Йогата облекчава артритни болки

Йога

Резултати от американско проучване сочат, че йога упражненията могат да облекчат хората, които страдат от артритни болки. Направени са тестове при хора с остео- и ревматоиден артрит от специалисти в Медицинския факултет на университета в Синсинати, пише на страниците си вестник Дейли мейл.

Разглеждани са няколко изследвания, правени в периода между 2010 и 2013 година, в които участие са взели стотици пациенти. Според резултатите от всички тези изследвания йогата е оказала чудесно действие на хората с артрит. Специалистите са констатирали значително преодоляване на обичайната сутрешна скованост, както и намаляване на болката.

Освен значително подобрение на физическите показатели специалистите са отчели и много по-ниски нива на депресия. В различните експерименти участниците практикували йога с различна продължителност - в един от тях два пъти на ден за седмица, в друг - един път за седем дни, но с продължителност четири месеца.

Йога упражнения

При йога упражненията нивата на стрес се снижават – авторите ни напомнят, че стресът усилва ефекта на артритните заболявания. Разтягането и разгряването на мускулите дава значително облекчение и намалява болката около ставите.

Проучването е обхванало различни йога курсове, някои от тях в болници, университети и пр., като основната задача била да се установи как влияят курсовете на съня, на депресията и болката.

Заключението на учените е, че в по-голямата част от тези курсове се наблюдава доста голямо подобрение и благотворен психологически ефект.

Йога пози

Оказва се, че йогата не е практикувана само от хората – италианско куче също прави сложните упражнения. Той е от породата чихуахуа и негов собственик е йога инструкторът Николо Бело.

Той е научил домашния си любимец да изпълнява различните пози по правилен начин, а малкият Паоло се справя повече от добре.

Според вестник Дейли мейл, където е публикувана информацията, малкото куче съвсем успешно преминава от поза Сфинкс в поза Кобра, при това без изобщо да губи концентрация си.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати