Спазването на строги диети може да ни вкара в лудницата

Строги диети

Оказва се, че постоянното спазване на различни строги хранителни режими може да ни застраши не само физически, но и психически. Изследвания, които учени са направили, доказват, че небалансираните диети водят до повишен риск от психически заболявания.

Специалистите дори допълват, че ограничаването на храната би могло буквално да ни вкара в лудницата. Постоянната мисъл за това какво изяждаш в момента, колко калории има в него и дали няма да се „залепят“ на най-нежеланото място, определено може да побърка човек.

Всъщност специалистите отдавна знаят и са ни запознали с факта, че строгите хранителни режими могат да повлияят на физическото ни здраве. За първи път обаче става ясно, че тези диети повлияват и на мозъчната ни дейност.

Диети

Британските учени са провели няколко анализа, според които през последните 50 години индустриализацията на селското стопанство значително е изменила състава на тъканите – както на домашните животни, така и на растенията.

Учените съобщават, че в тях рязко са намалели омега-6-ненаситените мастни киселини, както и омега-3-мастни киселини. Именно те, допълват специалистите, влияят и отговарят за пълноценната ни мозъчна дейност.

Лекарите ни предупреждават, че ако не вземем мерки за промяна на основните принципи на селското стопанство или поне не помислим за здравето си повече, липсата на тези изключително важни вещества ще ни се отрази.

Отслабване

Освен това учените обясняват, че липсата им в комбинация с небалансираното хранене носи още по-голям риск за правилното функциониране на мозъка. Специалистите говорят за повишен риска от тревожност, проблеми с паметта и депресия, не на последно място шизофрения и болестта на Алцхаймер.

Според тях значително по-застрашени от подобни разстройства са жените – знаете, че те много повече се вманиачават по различните хранителни режими, за разлика от силния пол.

Съветът на специалистите е да намерим по-полезен начин за сваляне на килограми, какъвто е спортуването. И ако спазваме някаква диета, да внимаваме да не стигаме до крайности, които могат да навредят на тялото и психиката ни.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати