PH на храните

PH

Кръвта на човека е леко алкална и е с РН 7.35 – 7.45 и, ако има разминаване, са налице редица симптоми и заболявания. Когато РН е 7.0, средата е неутрална, при РН под 7.0 - е киселинна, а над тази стойност е алкална.

Кисело РН може да се получи от киселинно образуващи диети, емоционален стрес, токсично претоварване или различни имунни реакции, които довеждат до лишаване на клетките от кислород и други хранителни вещества.

В такива ситуации тялото се опитва да компенсира с алкални минерали, но, ако те отсъстват, се стига до натрупване на киселини в клетките. Това е много опасно, защото се стига до умора на организма, трудности при регенерацията на клетките, тялото става по–податливо към развитието на туморни клетки и други.

И понеже повечето храни и напитки, консумирани в днешни времена, причиняват ацидоза (повишена киселинност в телесните течности, и по–специално в кръвта) е важно да се внимава с какво се храним. Така например кисели храни са яйцата и млечните продукти, месото.

Производни на кисели храни са бялото брашно, ориз и захар, а също кафето и безалкохолните напитки, чаят, алкохолът, някои лекарства и други.

И не на последно място, стресът и физическата активност (липсата или прекомерната активност) довеждат да повишена киселинност в организма.

Хранене

За да се поддържа нормална киселинна среда в организма, е необходим прием на 60 % алкални храни и 40 % кисели.

Алкално формиращи храни са плодове, зелените зеленчуци, грах, боб, леща, подправки, билки, семената и ядките. Мазнините трябва да се избягват, но приемлив вариант са зехтинът, рапично олио, ленено семе.

Полезни са соевото и козето мляко, както и производните им сирена, билковият и зеленият чай, вода с резен лимон. И понеже захарта подкиселява, може да бъде заменена със сурова захар, стевия и кленова захар.

Трябва да се знае, че киселата или алкалната храна няма нищо общо с действителното РН на храната. Така например лимонът е много кисел, но след неговото смилане и усвояване от организма той прави средата алкална. По същия начин месото преди смилане е с алкална среда, но след това оставя кисел отпечатък.

И все пак няма как да се приемат само полезни храни. Ако много Ви се хапва ориз, то по–добре изберете кафяв такъв, а същото направете и с хляба. Опитайте да балансирате храната и не оставайте гладни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати