Здравословни ползи от черните боровинки

Черни боровинки

Боровинката е растение, чиито изсушени листа и узрели плодове се използват за направата на редица лечебни препарати. В нея има изобилие от антоцианозиди, които са химически съединения с мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект.

Черната боровинка е роднина на червенaта, Хъкълбери и Американската боровинка, и има ярко зелени листа. Тя е диворастящо растение, което вирее в северната част на Европа. Тя е с по–тъмен цвят от останалите, между тъмночервено и лилаво, което се дължи именно на това химическо съединение антоцианозид.

Черната боровинка е много полезна за очите, като подобрява значително нощното виждане. Още по време на Втората световна война британските пилоти яли много сладко от боровинки, за да виждат вечер по-добре. Тя се използва също за лечение на катаракта и заболявания на ретината.

Сладкиш с черни боровинки

Някои хора я използват за подобряване здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Също за предпазване от атеросклероза (запушване на кръвоносните съдове с мастни отлагания), разширени вени и болка в гърдите.

Тя се използва също за лечение на хронична умора, подагра, хемороиди, диабет, кожни инфекции и такива на пикочните пътища и други. Още от 18 век е лекувана диария и различни възпаление на устата и гърлото, с доказан ефект и до днес.

Своите полезни свойства черните боровинки държат и на съдържащите се в тях антимикробни танини (има ги и в лилавото грозде и черния чай), които предотвратяват развитието на възпалителни процеси. Налице са и доказателства, че този химикал, открит в листата, намалява нивата на кръвната захар и на лошия холестерол.

А откритите флавоноиди отново в листата, подобряват кръвообращението в организма, което има отношение към развитието на диабет. Ако са налице нарушение от този тип се уврежда ретината на очите. Има много обещаващи доказателства, че приемът на черни боровинки намалява значително възпаленията на ретината. Проучването макар проведено върху животни е дало много ценни насоки.

С помощта на антиоксидантните си свойства растението пречиства организма от вредните радикали, които унищожават клетките в човешкият организъм. Боровинките са с нисък гликемичен индекс, освобождават се бавно, което ги прави подходяща храна и за хора, страдащи от диабет.

Кейк с черни боровинки

Те могат да се консумират освен в сушен вид, но и сурови. Под формата на екстракт или пресни боровинки. Разбира се, съдържанието на антицианозиди в екстракта не е толкова много, както се вижда и по цвета му. Той обичайно е с по–светли тонове от самата боровинка.

Препоръчва се дневната доза черни боровинки да не надвишава 60 грама. Полезните му качества могат да се използват под формата на топъл чай, който може да бъде приготвен от боровинки или от нейните листа.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати