Горските плодове: Безценен източник на здраве!

Горски плодове

Малките горски плодчета, растящи по поляни и из гори, се използват за храна още от зората на човечеството. Именно от дивите сортове човекът е култивирал и започнал да отглежда нови и нови сортове. В дивите плодове природата е събрала най-полезните и необходими за човешкото тяло витамини, минерали и всякакви химически вещества, в комбинация с изкусителен вкус. Те са естествен мултивитамин на трапезата.

Едни от най-нежните горски плодове са малините. Те имат както див, така и култивиран вариант. Както е в повечето случаи с дивите и култивираните плодове, горските малини са с по-малки размери. За сметка на това са по-ароматни и с по-интензивен вкус. В една малка чашка се съдържа половината от дневната доза манган, витамини В и С. Приемът им поддържа нормално нивото на кръвната захар, подпомага тялото да синтезира мастните киселини.

След малините неминуемо идват и къпините. Тези малки тъмночервени плодчета зреят през лятото. В тях се откриват съставки, като калиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни, железни, медни и натриеви соли, захари, минерални вещества, органични киселини, пектин, витамини А и С. Препоръчват се при анемия, след прекарани вирусни инфекции и след тренировки. Доказано е и че приемът им забавя процесите на стареене.

Може би най-любимите плодчета на всички са ягодите. Антоцианините в тях са виновниците за изкусителния им червен цвят. Освен това тези вещества лекуват възпаленията. В дивите ягоди има витамин С и то много повече, отколкото в един портокал. Откриват се още калий, фосфор, калций и много фолиева киселина. Полезни са при преумора и скорбут.

Видове горски плодове

Червените боровинки са също много обичан горски плод. В тях се открива истинска феерия от вещества: есенциални мастни киселини, витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества, флавоноиди и какво ли още не. Те са сред плодовете, забавящи процесите на стареене. Използват се още за изчистване на кръвоносните съдове от лошия холестерол и за поддържане нормалните нива на кръвното налягане.

Любимите горски плодове съвсем не свършват дотук. Едни от най-популярните са френско грозде, арония, касис и други. Повечето горски плодове имат своя култивиран събрат. Интересното е, че дивите и култивираните видове не се различават в своето съдържание на полезни за човека вещества.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати