Седем мита за фитнес-тренировките

Упражнения за отслабване

Есента вече е при нас, а след нея ще дойде и зимата. Това са двата сезона, в които задължително качваме няколко килограма. Затова е добре още отсега да приготвите сака и към фитнес-залата.

Преди това обаче ви предлагаме няколко мита за фитнес-тренировките. Истина или не?

Мит номер 1. С помощта на физически натоварвания могат да се премахнат излишни килограми само в определена част от тялото. Например на корема или на бедрата.

Това е невъзможно. Вие не може да се моделирате слаби само краката и всичко друго по тялото ви да остане както е било преди. Тялото се отървава от мазнините равномерно. Следователно, ако интензивно натоварвате тялото, то ще губите маса от него навсякъде, а не само на определени участъци.

Мит номер 2. За да премахнете коремчето, трябва интензивно да се занимавате с коремни упражнения.

Абсолютно погрешно. Интензивното натоварване на тази мускулна група безспорно има предимства, но само с коремни преси от корема няма да се отървете.

Мит номер 3. Ако спортувате на празен стомах, можете да отслабнете по-бързо.

Това е вярно. Ако натоварвате тяло, което преди това сте натъпкали с храна, най-напред то ще използва енергията си, за да я усвои, чак след което ще превключи на "унищожение" на мазнини. Ако тренирате на гладен стомах, то тялото веднага ще се задейства с втората фаза. Но да се тренира с къркорещ стомах е по-трудно.

Мит номер 4. По време на тренировка трябва да пиете повече вода.

Погрешно. Необходимо е да се пие, но малко и с малки глътки. Ако тренировката ви трае около 1-1.5 часа, трябва да изпиете най-малко 200 мл вода. Течността е необходима за поддържане на мускулната еластичност и общото състояние на един спортист. Например премахване на сухотата в устата. Но ако пиете много вода, тя навлиза в кръвта, която се разрежда и това натоварва сърдечно-съдовата система.

Коремни преси

Мит номер 5. След тренировка не трябва да се храните поне 2 часа.

Ако се опитвате да отслабнете, е по-добре след тренировка да се въздържате от предприемането на въглехидрати - сладки, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Но протеини може да приемате веднага, тъй като те подкрепят уморените мускули.

Мит номер 6. Не се нуждаете от личен треньор, можете да се справите сами с тренировките.

Ако сте професионален спортист - ок. Но ако сте начинаещ, е добре да се доверите на инструктор поне за няколко месеца, докато не схванете основните правила. Инструкторът ще ви помогне правилно да изпълнявате упражненията, защото и те си имат специфична техника. Дори и малко отклонение може да намали ефективността на нула или пък да завърши с травма.

Мит номер 8. Колкото по-бързо тренирате на уредите, толкова по-бързо стопявате излишните килограми.

Това е погрешно твърдение. Най-добрият начин да се топят мазнини, а не когато умреш от изтощение на пътечката.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати