Здравословни ползи от кокосовото масло

Кокосово масло

Кокосовото масло съдържа изключително полезни за организма мастни киселини. Голяма част от тях са наситени, което обаче не ги прави вредни за човека, а напротив. Последни проучвания доказват, че наситените мастни киселини носят редица лечебни ползи за здравето на човека. Те са такива, че след разпада в организма, участват в лечението на мозъчни заболявания като Алцхаймер и епилепсия.

Освен това наличието на тези киселини води до намаляване нивата на триглицеридите и лошия холестерол, а увеличаване на добрия холестерол. Също проучванията посочват, че кокосовото масло подобрява факторите кръвосъсирване. С тези си качества той предпазва от сърдечно–съдови заболявания.

Други изследователи посочват още, че хората в определени части на света, чиято прехрана се основава на приема на кокос, са по-здрави. Те страдат по-рядко от сърдечно–съдови заболявания и такива на мозъка.

Коксовото масло също увеличава разхода на енергия в тялото и заедно с това подпомага изгарянето на мазнините. Знаем, че затлъстяване е световен здравен проблем, а това масло дава много ползи за човека. Приемът му също намалява апетита, което е от голяма полза за намаляване на телесното тегло.

Кокосово масло се прилага широко в кулинарията

Приемът на кокосово масло не повишава кръвната захар, което го прави подходящ при хора с диабет. Освен това подобрява храносмилането и тушира чревните разстройства като осигурява голям процент диетични фибри.

Богатството на лауринова киселина прави кокосовото масло лек за различни бактерии, гъбички и вируси. Помагайки на организма в борбата с тези причинители, те го правят незаменим хранителен продукт.

Кокосовото масло е полезно за косата и кожата. Показен при суха кожа, той подобрява външния ѝ вид, правейки я гладка и хидратирана. А благодарение на способността му да се бори с болестотворни причинители е подходящ да се използва и като вода за уста.

Вече знаете защо кокосовото масло е полезно. Добавете го във вашата дневна диета или грижа за кожата, за да се убедите сами в неговите свойства.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати