ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Пробиотиците ни пазят от затлъстяване

Пробиотиците ни пазят от затлъстяване

МаринаМарина
Джедай
46818
Пробиотици
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
Виж ››

Наднорменото тегло е причина за поява на много заболявания в организма на човека. Той е и световно разпространен проблем, като ръстът на затлъстелите хора расте с всяка измината година. Така например за периода 1980 – 2008 година броят на хората с тегло извън нормите се е повишил два пъти.

И с времето много учени търсят начини човек да се предпази и при нужда да се справи лесно с излишните килограми, без да се наруши здравословното му състояние.

Изследователска група от университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси излага ново предположение, че пробиотиците предотвратяват затлъстяването.

Пробиотиците представляват живи микроорганизми, полезни за здравето на човека. В тялото те се разполагат по чревната лигавица, произвеждайки жизнено важни ензими и други продукти на обмяната. Благодарение на тях хората се поддържат в добро здраве.

Хипотезата на изследователите се основава и на предходни проучвания, посочващи, че определени бактерии в тялото играят съществена роля в развитието на диабет, сърдечни заболявания, както и за затлъстяването.

А друго проучване от 2012 година посочва, че тези бактерии всъщност затрудняват изгарянето на мазнините и така се стига до натрупването на излишни килограми.

Кисело мляко

Целта на учените била да манипулират така чревната флора, че тя да насърчава човешкото здраве. Екипът избрал безопасен щам на бактерията Ешерихия коли, която се използва и като пробиотик за лечение на диария. Те го модифицирали в съединение, което предотвратява затлъстяването.

Така новият пробиотик бил приложен върху мишки, подложени на диета, богата на мазнини. На половината от тях са давани модифицираните щамове на Ешерихия във водата. Резултатът е, че тези с пробиотиците са намалили консумацията на храна и затлъстяването, в сравнение с контролната група. И този ефект е продължил за 4-6 седмици, макар пробиотикът да е бил отстранен от водата за пиене.

Екипът от Тенеси се надява резултатите от изследванията и доказаните ползи на пробиотиците да са от помощ за хората с наднормено тегло и за онези, на които само диетата и физическите упражнения се оказват недостатъчни и неефективни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати