ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Прави ли отслабването хората щастливи?

Прави ли отслабването хората щастливи?

Диета

Борбата с наднорменото тегло кипи усилено предимно в по-развитите държави. Всеки ден милиони хора се подлагат на физически упражнения и диети, за да изглеждат по-добре. Но дали това ще ги направи по-щастливи?

Всеизвестно е, че излишните килограми оказват негативно влияние и на здравословното състояние на човека. По тази причина са естествени желанията на хората да отслабнат. Въпросът е къде е границата?

Екип учени от колеж в Лондон се опитва да разбере какви са ефектите от отслабването върху психическото състояние на човека.

Проучването обхванало 1979 души с наднормено тегло от Обединеното кралство за период от 4 години. При 5 % от успелите да свалят излишните килограми обаче се наблюдавало и спад в настроението, за разлика от тези, които са ги запазили.

Учените обърнали внимание и на различни ситуации от живота, които също биха могли да повлияят на настроението на човека и да доведат до загуба на тегло. И въпреки това се oказало, че 52 % от участниците в проучването е по-вероятно да изпаднат в депресия в периода на отслабването.

Отслабване

Водещият автор на изследването Д–р Сара Джаксън допълва: Ние не искаме да разубедим никого да не отслабва, а по-скоро тези хора да не очакват загубата на излишните килограми незабавно да реши всичките им проблеми.

Също така експертът съветва и препоръчва очакванията да бъдат реалистични и всеки да бъде подготвен за предизвикателствата.

И въпреки това настроението на определена група хора може да се подобри, особено ако желаното тегло е постигнато. Екипът потвърждава, че проучването не е достатъчно продължително, за да докаже на 100 %. Освен това много от страничните фактори от живота, повлияващи теглото и настроението, не са били включени при анализирането на резултатите.

Д-р Джаксън подчертава още, че е от съществено значение контролирането на тези процеси от здравните специалисти, които могат да окажат до голяма степен психическа подкрепа.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати