ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Спортът ни кара да пием повече

Спортът ни кара да пием повече

Спорт

Дните, когато човек има повишена физическа активност, той консумира повече алкохол, установиха изследователи от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс.

Твърденията на учените са базирани на изследване, обхванало близо 150 участника на възраст между 18 и 89 години. Проучването продължило 21 дена, в които всеки доброволец е трябвало да отбелязва ежедневно нивата на физическа активност и съответно количеството приет алкохол.

Учените анализирали резултатите и установили, че тези от участниците, които имали повишена физическа активност в определените дни, са консумирали по-голямо количество спиртни напитки.

Също било много любопитно за тях да разберат, че в дните от понеделник до сряда физическата активност и съответно приемът на алкохол са в по-ниски граници. И всичко това за разлика от четвъртък до неделя, когато е точно обратното.

Ръководителят на проучването Дейвид Конрой добавя още, че липсата на физическа активност и съответно намалената консумацията на алкохол са свързани и с повишен риск от здравословни проблеми. По тази причина трябва да бъде намерена златната и безопасна среда, допълва още той.

Алкохол

Редица доклади посочват консумацията на много алкохол за опасна за здравето на мозъка.

Изследователите признават също, че не могат със сигурност да кажат каква е причината, която свързва повишената физическа активност с пиенето на повече алкохол. Те допълват, че се надяват в близко бъдеще и с упорита работа да разберат причинно следствената връзка между спорта и алкохола.

Специалистите предполагат, че почерпката след тежкия и натоварен физически ден се явява нещо като възнаграждение за добре свършената работа. Има и коментари за това как физическата активност реално насърчава и социалните контакти, които често включват и пиенето на алкохол.

Желанията на изследователския екип са да се установи връзката между алкохола и активността, за да може да се намали приемът на спиртни напитки, но да се запази физическата активност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати