ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Ябълките, от които се отслабва

Ябълките, от които се отслабва

МаринаМарина
Джедай
46818
Зелена ябълка
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Само една ябълка дневно може да предпази човек от затлъстяване, твърди проучване на учени от Вашингтонския държавен университет.

Редица доклади до момента подкрепят тезата, че ябълките са много полезни за здравето на хората. Едни предполагат ползите им за здравословното състояние на кръвоносните съдове, а други говорят за ценните качества на ябълките и крушите и възможността им да намаляват риска от инсулт с до 50 %.

Това последно проучване, ръководено от Джулиана Норато, извежда на преден план някои от антиоксидантите в ябълките – полифенолите, както и съдържащите се в тях диетични фибри, за съединения, които повлияват благоприятно чревната флора, увеличавайки имунитета. И по този начин се регулира телесното тегло.

Полезните ефекти са различни при отделните сортове ябълки. И за да потвърди своите предположения, екипът изследва биоактивните съединения при седем различни вида ябълки.

Установили, че сорт Грени Смит имат най-благоприятен ефект върху полезните бактерии, поселващи стомашно-чревния тракт. В тези ябълки се съдържат повече несмилаеми диетични фибри и полифеноли, както и ниско количество въглехидрати.

Ябълки

Така дори и след дъвчене и излагане на стомашна киселина, попадайки ябълката в стомаха тези съединения остават невредими и достигат до дебелото черво. Там те успяват да индуцират растежа на полезните бактерии, повлиявайки метаболизма.

Специалистите допълват, че до дисбаланс на чревните бактерии се стига в резултат на храната, която човек ежедневно консумира. И по тази причина те препоръчват всеки ден да се яде по една ябълка, която да възстанови равновесието.

Затлъстяването само по себе си е опасно за здравето на човека, защото може да доведе след себе си други усложнения. Такива могат да бъдат появата на диабет, сърдечно–съдови заболявания и други.

Екипът на Нарато смята, че със своето проучване ще помогнат на хората в борбата с наднормените килограми, повишавайки качеството им на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати