ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Как спортът гони депресията

Как спортът гони депресията

МаринаМарина
Джедай
46816
Фитнес
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
75.00 лв.
60.00 лв.
Виж ››

Депресията се характеризира с комбинация от симптоми, включващи чувства на тъга, отчаяние, асоциално поведение и други, от които никой човек не е застрахован. И обичайно всеки нуждаещ се прибягва до разговор с близък човек, на който да си излее душата.

Ново проучване посочва, че и спортът оказва положително влияние върху меланхоличното поведение, което надвисва върху човека в определени периоди от неговия живот. Също физическите упражнения ще са от полза и за онези, които нямат с кого да си поговорят в момент на нужда.

Съветите на специалистите в областта са да се спортува поне три пъти седмично, за да се чувства човек добре в кожата си.

Учените реализирали тезата си с помощта на 11 135 доброволци, родени през 1958 година, следени до навършването на техните 50 години. На определена от изследователите възраст, а именно между 23, 33, 42 и 50 години, всеки от тях е трябвало да докладва за нивата на физическа активност. Едновременно с това са отговаряли на въпроси, които да определят наличието или не на симптомите на депресия.

депресия

Установило се, че в годините, когато е била налице по-усилена физическа активност, хората са били по-щастливи. И като краен резултат изследователите заключили, че спортуването поне три пъти в седмицата намалява симптомите на депресия с до 19 %. И всеки следващ тренировъчен ден би могъл да накара човек да се усмихва с поне 6 % по-често.

Коментирайки резултатите, учените допълват, че с по-малко депресии ще се подобри значително и здравословното състояние на всеки индивид. Ще се срещат по-рядко заболявания като диабет, сърдечносъдови болести, дори и затлъстяване.

По време на проучването станало ясно още, че депресиите и намалената физическа активност са най-често срещани в по-ранна възраст. А според някои статистики депресивните симптоми са по-често налице при хората без образование, сред безработните, претърпели развод и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати