ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Дълбоко издишване топи излишните мазнини

Дълбоко издишване топи излишните мазнини

Дишане
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Отслабването невинаги трябва да се свързва с досадно броене на калории. Всъщност, виновниците за по-пищните женски извивки, мазнините, могат да бъдат буквално издишани, твърди скорошно изследване на австралийски биохимици.

Революционното откритие е публикувано в декемврийското издание на British Medical Journal като краен резултат на дълго проучване, което е имало за цел да разгледа мазнините като атоми извън човешкото тяло.

Учените са достигнали до извода, че всички човешки организми имат мазнини в кръвта, наречени триглицериди. Те са съставени от познатите ни елементи въглерод, кислород и водород. Отделянето на този вид мазнини се постига единствено чрез процеса на окисление.

Биохимиците, които стоят зад иновативното откритие, са установили, че когато 10 кг. мазнини се окислят, над 8 кг. от тях се превръщат във въглероден диоксид.

Съответно, белите дробове имат тежката задача да издишат въглеродните частици. Останалите близо 2 килограма пък напускат човешкото тяло под формата на пот, сълзи, урина и други телесни течности, които обаче могат да се възстановят изключително бързо.

Отслабване

Интересен факт е, че един организъм в зряла възраст губи около 200 грама диоксид дневно, като една трета от това количество изчезва от тялото по време на сън.

Точно поради тази причина австралийските изследователи съветват дневният режим да включва поне час физическа активност, което гарантира издишването на още поне 40 грама въглерод. Тоест, колкото повече кислород използва тялото ни, толкова повече мазнини ще изгори в бъдеще.

Биохимиците, ръководили проекта - Рубен Меерман и Андрю Браун, застават твърдо зад тезата, че белите дробове са основният виновник за свалянето на килограми. Въпреки това отслабването е сложен процес, при който не може да се разчита само на дълбоко издишване.

Двамата учени допълват, че топенето на мазнини започва в момента, в който кислородът достигне до мастните молекули и ги преобразува във въглерод и вода. Това действие може да се ускори чрез крилатата фраза: Яж малко, движи се повече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати