ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»За лековитите качества на дървото Моринга

За лековитите качества на дървото Моринга

Дърво Моринга

Дървото Моринга (Moringa oleifera) е с изключително богато съдържание на всички витамини, минерали и аминокиселини, нужни за човешкия организъм.

Той вирее в тропични и субтропични райони и е устойчив на суша. Родом е от Хималаите в северозападна Индия и райони на Пакистан, Бангладеш и Афганистан. Моринга расте бързо дори и в бедни почви, достигайки 15 метра височина. Цветове и плод има два пъти в годината.

Всички части на дървото се използват за лекарствени препарати, но и като хранителен продукт. От листата, плодовете, семената, както и от корените на дървото се правят храни и лекарства.

Листата на Моринга са отличен източник на протеини, а пресните шушулки и семената - на мононенанситени мастни киселини. Семената се използват за лечение на алергии, възпаления, невралгии, стомашни тумори и трескави състояния.

Моринга дори се използва в някои части на света и като фураж за животни, защото дървото се отглежда лесно и излиза евтино за фермерите. А за тор в някои части на света се използва маслото, добито от семената на дървото.

Моринга

Корените му са също ценни за хората, защото те се използват като средство за лечение на диабет, високо кръвно налягане, възпалителни болести и инфекции, а също и при проблеми с щитовидната жлеза и при камъни в бъбреците.

Растението се използва и като афродизиак, както и за стимулиране на кърмата.

В традиционната медицина Моринга лекува ухапвания от змии, както и се съдържа в продукти за коса. Някои машинни масла също се произвеждат от дървото.

Моринга е изключително богато на витамин А, като е изчислено, че съдържанието е 4 пъти повече от това в морковите. Също съдържа 7 пъти повече витамин С от портокалите, 4 пъти повече калции от млякото, 3 пъти повече калий от бананите и 2 пъти повече протеини от киселото мляко.

Доказано е, че е и много богато на желязо, чиято стойност възлиза на 4 пъти повече от съдържащото се в спанака, което прави Моринга полезна храна за хора с анемия.

Благодарение на богатото съдържание на Моринга, той е полезен за поддържане на тялото здраво и енергично, предпазвайки го от болести и глад.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати