Ниските температури ни помагат при отслабване

Отслабване

Минусовите температури, въпреки че са неприятни, се оказват полезни за хората, които искат да се разделят с излишните килограми, показва ново проучване, цитирано от Дейли експрес.

Според изследването на учените от Калифорнийския университет студът навън кара тялото ни да произвежда хормона Zfp516, който може да преобразува лошите мазнини в добри.

Това означава, че в резултат на този хормон, бялата мазнина, която е причинителят на затлъстяването, се превръща в кафява, която съдейства за затоплянето на тялото през зимните месеци.

Откритието на американските специалисти се базира на няколко експеримента с мишки, при които са следени нивата на хормона Zfp516 – при част от гризачите тези нива били високи, при други ниски.

Зима

И на двете групи мишки са давани храни, изобилстващи от мазнини. Резултатите в края на проучването показали, че гризачите с високи нива на Zfp516 са качили с 30% по-малко тегло в сравнение с другата група.

Кафявата мазнина е активна и използва калориите, за да поддържа телесната топлина. Тя изгаря мазнините и глюкозата. Ако успеем да впрегнем това ѝ свойство, може да го използваме в борбата срещу излишните килограми и диабета – казват в своето изложение изследователите.

Подобно проучване, проведено преди време, посъветва хората, които искат да отслабнат, да си лягат по едно и също време всеки ден, тъй като този ритуал може да намали количеството на телесни мазнини в тялото ви.

Сън

В проучването се бяха включили 300 жени на възраст между 17 и 26 години. В продължение на няколко седмици те всяка вечер си лягали по едно и също време, а в края на изследването открили, че освен с по-качествен сън, са станали и по слаби.

Доброволки били оценявани по структурата на тялото, след което получили рекордер на дейността, който записвал движението им през деня и навиците им за сън през нощта.

Авторите на експеримента казват, че между 6 часа и половина и 8 часа и половина сън на денонощие осигурява по-стройната фигура за в бъдеще.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
za-fitnes.com
za-fitnes.com
17.01.2015 22:51
Принципно логиката е, че при ниски температури тялото гори повече калории, защото трябва да се затопля, НО реално това е минимална разлика и по-добре просто направете няколко минути крос или скокове на въже, които ще ви донесат доста по-добри резултати.
0
0
рири
рири
12.01.2015 11:33
глепости
0
2