ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Диетата, която убива хора

Диетата, която убива хора

Бретарианска диета

Бретарианската диета е сред петте диети, обявени през изминалата година за изключително опасни. Тя стана популярна, след като актрисата Мишел Пфайфър обяви, че на нея дължи перфектните си форми.

Бретарианската диета е хранителен режим, изключително подобен на следваната от Мадона въздушна диета. Хората, които се подлагат на диетата, изключват храната и водата от своето ежедневие и ги заменят с въздуха и слънчевата светлина. Специалистите са категорични, че никой не трябва да се подлага на тази диета при никакви обстоятелства, тъй като няма никакви доказателства, че човек може да оцелее само с кислород и слънчева светлина.

Изобщо, идеята на диетата е да се докаже, че живот без храна е напълно реално понятие. То се нарича още инедия – дума, идваща от латинския и означаваща постене. Думата е използвана преди много години, за да се опише начина на живот на някои католически светци. Според легендите те можели да оцеляват единствено с помощта на Евхаристия (обредните хляб и вино, които са загубили естествената си същност и са се трансформирали в тялото и кръвта на Христос).

Подобно постене в миналото се е асоциирало със свръхестественото. През ХІХ век дори е имало цяло течение от гладуващи девойки, които са си приписвали всякакви мистични сили.

До ден днешен се е запазило схващането, че постът е в състояние да пречисти тялото и духа. Когато обаче гладът сам по себе си бъде издигнат в религия (в този случай в диета), на лице излиза сериозен проблем.

Бретарианство се позовава от схващането, че щом постенето може да ни направи по-одухотворени, то тоталният отказ от храна и евентуално вода ще ни направят свръходухотворени и разбира се – слаби. Последователите на режима наистина са убедени, че човешкият живот може да бъде изцяло поддържан от храна под формата на слънчева светлина и въздух.

Основоположник на движението е Елън Грийв /виж галерията/, по-известна като Джасмухин. Тя твърди, че не се е хранила от 1993 г. насам. Твърди и, че всеки, който последва примера и започне да се храни със светлина, ще достигне до най-желаното – вечна младост.

Въпреки непреклонните си убеждения Грийв признава, че консумира билкови чайове и от време на време - шоколад или сладолед. В дома и редица репортери са се натъквали на храна, но тя твърди, че принадлежи на мъжа ѝ.

Тя е основател на Космическата интернет академия и твърди, че има над 5 000 последователи. Истината е, че до момента трима от тях са загубили живота си. Те са починали от гладна смърт.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати