ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Колоезденето удължава живота ни

Колоезденето удължава живота ни

колоездене

Никой не иска да остарява, но колелото се върти. Така или иначе всеки трябва да приеме този факт, което не пречи да се опитаме да забавим процеса.

Едно проучване от Кралският колеж в Лондон достига до много интересно откритие. Ръководителят на изследването д-р Рос Полък провежда анализа с участието на 125 доброволци, от които 41 жени и 81 мъже.

Те били на възраст между 55 и 79 години, като целта на учените била да покажат, че здравословното състояние на колоездачите в този период от живота не се различава от това на по-младите хора.

Всички участници били подложени на обширни тестове на сърдечно-съдовата ситема, на белия дроб, мускулите, метаболитните им функции, както и хормоналните такива.

Здраве

В процеса на изследването били измерени и здравината на мускулите и костите, умствените възможности на колоездачите, както и степента на усвояване на кислород.

Професор Норман Лазар, един от изследователите от Кралския колеж в Лондон, самият той привърженик на колоезденето, допълва, че с карането на колело не може да се върне времето назад, но може да се спечелят няколко години, през които човек да е здрав и жизнеспособен независимо от възрастта му.

Колоезденето натоварва мускулите в тялото, сърцето и белите дробове, благодарение на което предпазва организма от редица заболявания. И освен че стимулира физическото здраве на човека, този спорт подобрява и мисловната дейност.

Ръководителят на проучването д-р Полък обяснява своите притеснения с това, че в днешно време голяма част от хората не са физически активни в ежедневието си. А заседналият начин на живот е опасен във всички възрастови групи - като се започне със затлъстяването и се стигне до пълното обездвижване.

Апелът на специалистите е всеки да се възползва от деня и да се движи максимално много. Без оправдания да се върви по-често пеша, да не се използват асансьори, да се спортува повече.

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати