Флекситарианска диета

Диета

За ползите от флекситарианската диета може да се говори много. Редица изследвания я посочват като начин за предпазване от развитието на диабет, сърдечно-съдови и злокачествени заболявания. Смята се още, че последователите на диетата живеят средно с по 3.6 години повече от останалите хора.

Флекситарианство е дума, образувана от думите флекси (гъвкав) и вегетарианство и е позната на света от повече от десетилетие. Тя не забранява на 100 % консумацията на месо, като допуска похапването на някой бургер или пържола от време на време. Тя често се спазва от хора, които не искат или не могат да се отрекат от похапването на месо, млечни продукти, за да станат вегетарианци или вегани.

И за да стане човек флекситарианец, той трябва да добави към менюто си пет групи храни. Те са тофу, боб, леща, грах, ядки и семена, както и яйца. Също се консумират плодове и зеленчуци, млечни храни, захар и подправки.

И така, намалявайки консумацията на месо, се смята, че се подобрява и здравето на сърдечно-съдовата система, а оттам и съдържащите се в месото сол и токсини остават настрана, което предпазва отганизма от развитието на злокачествени заболявания.

Програмата включва 5 седмично меню със закуска, обяд, вечеря и междинни хранения. Закуската и обядът трябва да доставят средно по 300 ккал, а вечерята - до 500 ккал. Позволяват се и две леки хранения между основните с калориен прием до 150 ккал.

Флексиатарианска диета

Важно е диетологът да прецени калорийния прием според възрастта на човека, неговата полова принадлежност, както и според нивото на физическа активност в ежедневието.

Тук се консумират растителни протеини. Закуската може да включва зърнена храна със соево мляко, ядки и плодове. На обяд може да хапнете боб чорба със салата, а за вечеря - зеленчуково кюфте и сладки картофи. Междинните хранения могат да са с по ябълка например. При всички случаи да не се оставя тялото да гладува.

И ако човек спазва вегетарианския хранителен режим с прием на по-бедни на калории продукти, които го засищат, то вероятността чувствително да се намали телесното тегло е голяма.

Също едно изследване, базирано на предишни 87 проучвания, посочва, че вегетарианците са с до 15 % по-ниско тегло от месоядните хора.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти