Диета Саут Бийч пази сърцето здраво

Диета Саут Бийч

Наднорменото тегло е проблем, който може да се разреши само с много воля и подходящ хранителен режим. Диетатат Саут Бийч (South Beach) е насочена към приема на малко въглехидрати, полезни мазнини и повече протеини.

Теорията, върху която е базиран хранителният режим, е, че съществуват полезни въглехидрати и мазнини, но и вредни такива. И за да се постигне намаляване на телесното тегло и укрепване здравето на сърдечно-съдовата система, трябва да се избират най-здравословните продукти.

Диетата Саут Бийч се свързва с името на д-р Артър Агатстън, кардиолог в Маями, който създал специален режим на хранене, предназначен да помогне на неговите сърдечноболни пациенти да свалят излишните килограми.

Досегашни изследвания показват, че за 2 седмици всеки, подложил се на диетата, намалява теглото си с до 7 килограма. След което през всяка следваща седмица се отслабва с по още един килограм.

Тук менюто трябва да е богато на зеленчуци, риба, яйца, нискомаслени млечни продукти, пилешко или пуешко месо, пълнозърнести храни и ядки.

Тази диета подчертава нуждите от консумация на въглехидрати с нисък гликемичен индекс, за които се знае, че поддържат нивата на кръвна захар и регулират метаболизма, така че човек след това се чувства сит за по-дълго време. По тази причина от менюто се изключват авокадото, трансмазнините, маслиненото олио.

Пиле

Диетата преминава през няколко фази и естествено първата от тях е и най-рестриктивна откъм храна. Тя продължава две седмици, през които се консумират продукти, регулиращи нивата на кръвната захар и потискащи апетита.

Разрешените са протеини, идващи от пилешко, пуешко, ракообразни. Могат да се похапват зеленчуци, бобови растения, яйца и нискомаслени млечни продукти. Забранени в тази фаза са обаче плодовете, пълнозърнестите храни, сладките такива, нишестените продукти. Пие се само вода, чай и кафе, но не и алкохол.

Втората фаза позволява похапването на добрите въглехидрати. Към тях спадат пълнозърнест хляб, кафяв ориз, плодовете. Може да се консумира и по чаша вино. Тази фаза продължава, докато не се постигне желаното тегло.

Последната трета фаза изисква единствено спазване на гореописания режим, но без забранени храни. Човек трябва да се стреми да консумира не повече от няколко парчета плод за деня, не повече от 2 с.л. мазнини.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари