С бразилки орех може и да отслабнете

Бразилски орех

Бразилският орех е една от малкото останали некултивирани храни на пазара. Той не е много популярен в ежедневното меню на българина, но е изключително полезен и задължително трябва да се има предвид.

Бразилският орех е плод на растението Bertholletia excels и идва от Южна Америка. Отглежда се в Гвиана, Бразилия, Източна Колумбия, Източно Перу и Източна Боливия. Плодовете му наподобяват на външен вид зрял кокосов орех, като достигат около два килограма тегло. Във вътрешността си то напомня по-скоро за какаовия плод. В нея са разположени множеството ядливи семена, обвити в черупки, което ги причислява по-скоро към семената, отколкото към орехите.

Бразилски орехи

Това, което прави бразилския орех толкова полезен, е високото съдържание на селен в състава му. Този елемент е важен минерал антиоксидант, който предпазва организма от вредното въздействие и увреждане от свободните радикали. Той им противодейства, като по този начин предпазва организма от редица заболявания, включително и рак.

Ядка Бразилски орех

Подобно на останалите ядки, бразилският орех е с високо съдържание на протеини и фибри. Приемът му помага за контролирането на глада, като по този начин спомага свалянето на излишните килограми. В малки дози се препоръчва от редица диетични и хранителни режими.

Семенцата бразилски орех са богат източник на омега-6 мастни киселини. Така приемът им помага да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания, сърдечни удари и инсулти. Интересното е, че се използва и за лечение на хора с недостиг на цинк.

Освен ползи обаче приемът на бразилски орех може да ви донесе и някои негативи, ако прекалите с него. Големите дози селен в организма могат да доведат до умора, раздразнителност и разстроен стомах.

От друга страна, регулярният прием на тези ядки води до намаляване на риска от заболявания като рак на гърдата, рак на простатата, рак на белите дробове, на кожата и на дебелото черво. Правилната доза е до 4 бразилски орехa на ден.

Виж повече

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари