Излежавайте се в леглото, вместо да спортувате сутрин

Тренировка

Учени от Университета на Бирмингам твърдят в последното си изследване, че физическата активност рано сутрин не е най-добрата и полезна за здравето.

Проучването е проведено с 20 професионални спортисти. Те били тествани по шест пъти дневно в периода между 7.00 и 22.00 часа.

След анализ на резултатите станало ясно, че участниците в изследването, които стават рано, трябва да спортуват най-ранно около обяд. Тези, които обичали да спят до късно, били във върхова форма малко преди 20.00 часа.

В крайна сметка генералният извод на експертите бил, че когато и да ставаме, никой не е активен преди обяд. Точно и затова те препоръчват да не си навивате часовника за 6 сутринта, за да потичате, а да оставите джогинга за по-късен момент от деня.

За хората, които се събуждат между 9.00 и 11.30 часа, най-доброто време за спорт е около 16:00 часа.

Спорт

Всички сме чували, че упражненията трябва да бъдат задължителна дейност като миенето на зъбите. За да ги вместят в дневния си режим, много жени стават още в 5:00 сутринта и тичат по 6 км или се потят във фитнеса в 19:00 вечер след работа, докато повечето от нас хаотично правим упражнения понякога сутрин, друг път следобед.

Но големият въпрос е има ли наистина най-подходящо за упражнения време от деня и в крайна сметка кога да тренираме – сутрин или вечер?

Въпреки твърденията на британските учени истината е, че има доказателства в подкрепата и на двата варианта. Резултатите от друго изследване, този път на университета в Бангор, показват, че за жените, особено когато имат стресираща работа, е добре да спортуват сутрин.

Въпреки че психическото изтощение след работа не се отразява на мускулите, по-удачно е да се тренира сутрин на свежа глава.

Според учени от трети университет – този в Нюкасъл, упражненията вечер са по-добрият вариант. Изследователите от училището по медицина към университета са открили, че вечерните тренировки повишават качеството на нощния сън, а това е нещо, от което всички можем да се възползваме.

В крайна сметка кога да спортуваме – сутрин или вечер, не е чак от такова значение. Важното е да знаем, че упражненията трябва да бъдат задължителна дейност в ежедневието ни - като миенето на зъбите например.

Виж повече

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари