ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Съвети при приемане на протеин

Съвети при приемане на протеин

Протеинови Храни

Може би всеки човек е чувал думичката протеин, а ако случайно не е, е възможно минавайки край магазините за хранителни добавки да е виждал и лъскавите примамливи кутии с протеин на прах. Протеините (белтъци и белтъчини са синоними на този термин) са основна структурна и функционална единица на живата материя в природата.

Те изграждат клетките на тялото, спомагат за нормалното протичане на метаболитните процеси и осигуряват трансфера на различни активни вещества в тялото.

Днес, заедно с храната, индустрията предлага и изключително разнообразен асортимент от протеинови хранителни добавки с всевъзможни комбинации от съставки, вкусове и с различно предназначение. Нуждите от протеин на всеки активен спортист са значително по-високи от тези при неспортуващ човек.

Разбира се, тук става дума за количество протеин дневно от всички източници – храна и хранителни добавки. Най-точна преценка за оптималното количество протеин може да се направи според конкретния хранителен и тренировъчен режим, както и в зависимост от поставените спортни цели.

Важно е да се знае, че организмът има определен капацитет за усвояване на протеините и затова е препоръчително необходимото количество протеин за деня да се приема на няколко части (при всяко хранене). Приемането на прекомерни количества протеин може да доведе до стомашни неразположения, затрудняване на бъбречната дейност и нарушен баланс на чревната микрофлора.

Банан и протеин

Основен източник на протеин трябва да е храната Ви. Приемайте колкото може повече протеин като ядете – постни червени меса, птиче месо, яйца, риба тон, свинско месо и др. Ако искате да качите мускулна маса, трябва на първо място да изберете постно червено месо.

За начинаещи добър избор е пилешкото месо. Протеини на прах, като например висококачествен суроватъчен протеин концентрат се приемат като добавка, за да се достигне до оптимално количество необходим протеин.

Постарайте се да нагодите протеиновите нужди според вашето ежедневие и броя на храненията, които имате. Ако се храните 6 пъти дневно, тогава суроватъчният протеин е добър избор. Ако не може да хапвате толкова често, тогава трябва да обърнете внимание на протеин с казеин.

Ако искате да изпиете протеинов шейк вечер преди лягане, използвайте бавноусвояем протеин. Важно е да не забравяте, че по-голямо количество протеин означава и по-голям прием на течности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати