Диета при тиреодит на Хашимото

Киноа

Тиреоидитът на Хашимото е най-честата форма на възпалително заболяване на щитовидната жлеза. Възпалението в случая има автоимунен характер и възниква по неясни причини. Много хора, заболели от Хашимото, натрупват килограми и се чудят как може да отслабнат.

Хората, подложени на постоянен стрес, напрежение или отрицателни въздействия от подобен тип са предразположени към заболяване на щитовидната жлеза. Също така болестта се характеризира с фамилност.

Диетата при Автоимунния тиреоидит на Хашимото е от първостепенно значение, тъй като имунната защита на организма е разстроена, а с храната могат да се внесат много алергени.

Хората, страдащи от Хашимото, трябва задължително да се хранят три пъти дневно с поне 4-часов интервал между храненията, през които не се приемат никакви храни и напитки освен вода. За да може болният от Хашимото да издържи тези 4 часа на нехранене, храната трябва да е достатъчно калорична, но не и прекалено.

Изключително важно е менюто да не съдържа храни с консерванти – когато се пазарува, внимателно да се четат етикетите. Месото, плодовете и зеленчуците се изкисват за 15 минути в подсолена вода – на 1 л. вода се добавя 1 ч.л.сол.

Тиреоидит на Хашимото

От есенциално значение за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза е приемането на храна, богата на протеини, по време на всяко хранене. Протеините са отговорни както за синтезирането, така и за транспорта на щитовидните хормони до всички тъкани в човешкия организъм.

Най–благоприятният начин, за да си набавите протеините, е с консумацията на някои видове ядки, месо (най-подходящо е месото на рибата), яйца, киноа.

Мазнината трябва да е около 40 грама и е по-добре да бъде от полезните маслазехтин или шарлан. Млечните продукти са ограничени до размер на кибритена кутия. За да е балансирана диетата при Хашимото, задължително трябва да се ядат пресни зеленчуци и плодове – както в сурово, така и в сготвено състояние. Трябва да се пие вода и да се спортува умерено.

Болните от Хашимото трябва да избягват храни, които оказват възпалителен ефект върху щитовидната жлеза – океански риби, морски дарове, водорасли. Добре е да се намали количеството на приеманото кафе или да се спре.

Кофеинът стимулира отделянето на големи количества кортизол – хормон на надбъбречната жлеза, който при по-високи нива потиска функцията на щитовидната жлеза и води до намаляване на нивото на тироксина.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати