Правете енергични упражнения за дълголетие

Енергична тренировка

Австралийски учени доказаха, че колкото по-енергична е една тренировка, толкова по-ефективна е тя. Авторите на изследването смятат още, че енергичните упражнения водят до дълголетие.

Проучването е било част от проект, целящ да оптимизира начина на живот на хора в напреднала възраст. Установено е, че умерените физически упражнения, макар и препоръчителни, не водят до дълголетие, а до временно запазване на формата и тонуса.

В изследването са участвали повече от 540 човека. Всичките били на възраст над 45 години. Учените наблюдавали ежедневните им дейности в продължение на шест години.

Авторите на експеримента разделили хората на три основни групи. Тези, които водят заседнал начин на живот, са контролна група, служеща за база за сравнение. Другите били съответно практикуващи умерени физически упражнения като плуване и групата на енергично трениращите, като тенис, баскетбол и аеробика.

Установено е, че активно трениращите са най-здрави. При тях рискът от преждевременна смърт е паднал със забележителните 13 процента в сравнение с тези, които водят заседнал начин на живот. При групата с умерено трениращите този процент е 9.

Спорт

Според д-р Мелъди Дин от факултета по социална хигиена в Университета в Сидни тези резултати показват, че лекарите и здравните власти трябва да поощряват енергичните физически упражнения като път към по-дълъг живот.

Проектът за физическата активност сред застаряващото население е възложен от Световната здравна организация. С неговата разработка са се заели здравните власти в САЩ, Европа и Австралия.

След анализа на резултатите от различните изследвания в тези страни специалистите препоръчват един възрастен човек да има поне 150 минути умерена физическа активност седмично или 75 минути енергична физическа активност.

Нашето изследване показва, че дори и малки дози енергични физически натоварвания могат да намалят риска от преждевременна смърт, подчертава д-р Дин.

В американско изследване по проекта, направено от Американската сърдечна асоциация, е установено, че случаите на внезапно спиране на сърцето по време на спорт при хора на средна възраст и физически активни, са рядкост.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати