Хранене при артроза

заешко

Артрозата е често срещано заболяване. Представлява вид артрит или ставно заболяване, което се изразява в дегенерация на ставите. Протича с умерена до силна болка в засегнатия участък, но в повечето случаи не води до други по-тежки заболявания.

Обикновено лекарите изписват определени медикаменти под формата на таблетки или кремове за лечението на артроза, но от огромно значение е и хранителният режим.

Храната на боледуващия от артроза трябва да съдържа достатъчно пълноценни белтъчини. Това не означава да се набляга на прекомерната консумация на тежки и тлъсти меса. Напротив - те трябва да се избягват. Препоръчително е да се консумират достатъчно яйца и месни продукти като пилешко, пуешко и заешко.

Рибата също е с доказано добро действие при хората, страдащи от артроза. Най-добрият начин за приготвянето на рибните и месните продукти е чрез варене, печене на скара или обработка на пара. Месните супи също са препоръчителни, стига да не се прекалява с подправките.

Друг важен фактор при храненето на болните от артроза е приемът на такива хранителни продукти, които предпазват организма от натрупването на отровни вещества. Това са най-вече свежите сезонни плодове, които са много богати на витамини. Те могат да бъдат консумирани под всякаква форма, но е най-добре да са пресни или изцедени на плодов сок или оформени като плодово пюре.

Артроза

Консумацията на мазнини трябва да бъде ограничена. Пържените и панираните храни не се препоръчват, както и тежките сиропирани сладкиши като толумбички и баклави.

Доказано е, че както и животните губят апетита си по време на силни болки, така и хората отказват да приемат необходимата им храна. В същото време тя е от съществено значение за преминаване на болката. При липса на апетит повечето болни от артроза най-добре понасят течните храни - зеленчукови супи, зеленчукови и плодови сокове, айрян и различни чайове.

За да си направите хранителен режим, е най-добре да се обърнете към лекуващият Ви лекар, защото неправилното комбиниране на различни продукти може да доведе до влошаване на симптомите на артрозата.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати