Измерване на индекса телесна мазнина по елементарен начин

Индекс на телесна мазнина

За да проверите дали индексът ви на телесна мазнина е в нормата, са ви необходими три елементарни неща - връв, лента или шивашки метър. С един от тези предмети по практичен и лесен начин да изследваме телесната си маса.

С метъра, лентата или връвта, които ще използвате, е нужно да измерите ръста си от глава до пети. След това прегънете лентата наполовина и получената окръжност обвийте около талията си.

Ако окръжността може да се движи свободно около вашето тяло, означава, че индексът ви на телесна мазнина е в нормата. Но ако лентата се впива в корема ви – имате проблеми със затлъстяването.

Голяма част от популярните тестове за индексиране на телесната маса могат да се окажат погрешни, тъй като при хората с по-тежки костни структури или с по-изразена мускулатура те отчитат погрешни заключения.

Същото важи и за хора с по-слаба фигура, които обаче наддават в коремната област. Това че са слаби в останата част на тялото, съвсем не означава, че нямат проблеми с излишните мазнини, а по-пищната им талия може да сигнализира за това.

Научни изследвания до момента са установили, че сме по-малко застрашени от сърдечни заболявания като инфаркт, ако обиколката на талията ни е по-малка от половината на ръста ни.

Отслабване

Именно от тази теза тръгва екипът на университета Оксфорд Брукс, който популяризира теста с лентата. С този метод са изследвани 2917 16-годишни тийнейджъри.

При проведените измервания се оказало, че една трета не са успели да преминат през лентовия тест за индекса на телесна маса, докато според обичайните тестове за телесна маса те не са определени като застрашени от затлъстяване.

Ръководителката на екипа доктор Маргарет Ашуел изтъква, че тестовете, отчитащи ръста и обиколката на талията, са много по-точни от традиционните тестове за индексиране на телесна маса, тъй като този на пръв поглед елементарен метод може да улови напълняването в начален стадий, докато повечето тестове не успяват.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати