Тънка талия се вае с вино

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
693152
Вино
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
Виж ››

Виното и неговата загадъчна природа продължава да интригува ума на много учени. Старо като света, то винаги е присъствало на нашата трапеза и неслучайно е описано в древната митология, в литературата, религията и е увековечено в изкуството.

За пръв лозар е посочен Ной, за когото пише в Библията, най-святата книга. Но доста по-късно виното, и то червеното, продължава да присъства в творбите на художници като Караваждно, Веласкес и Микеланджело, както и в книгите на Шекспир и Чосър.

Виното носи индивидуални послания чрез своите вкусове, цветове и аромати и неговият благотворен ефект върху здравословното състояние на човек е доказан преди десетилетия - естествено, консумирано в нормални количества, а именно по 1- 2 чаши на ден.

Интересно е обаче да се спомене, че при направени проучвания, публикувани в Индипендънт, може да се окаже и че виното помага в борбата с килограмите. Въпреки своята немалка калоричност виното се прави от грозде, а то съдържа полифеноли, които подобряват окисляването на хранителните мазнини и съответно не натоварват организма. Такива полифеноли се съдържат също така в боровинките, в ягодите, в малините и още в много други плодове.

В публикуваната през юни 2015 г статия се посочва, че са направени проучвания с мишки, на които им е даван ресвератрол. Това представлява естествен фенол, а количествата, които са давани на мишките, се равняват приблизително на 200- 300 г грозде.

Грозде

Оказало се, че тези мишки, които приемат това вещество, изразходват по-бързо енергията си и изхвърлят мазнините от тялото си, което би означавало, че лесно могат да се превърнат в мишки-манекени.

Въпреки интересното проучване, направено в държавния университет във Вашингтон, все още не са правени подобни опити върху хора. Но от досега направените изследвания с ресвератрол върху мишки става ясно, че това вещество най-вероятно има и противоракови и противовъзпалителни сили.

Макар в гроздето то да е във високи количества, истината е, че в червеното вино в следствие на ферментацията ресвератролът е нищожен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати