Диетата, която възстановявява нервни клетки

Розмарин

Ново научно изследване оборва една от най-старите максими в медицинския свят – че нервните клетки не се възстановяват. Според учените процесът е не само е обратим, а и може да се постигне съвсем лесно – чрез правилно хранене.

Наскоро американски учени от Националния институт по геронтология и Американският медицински университет Джон Хопкинс оповестиха резултатите от интересен опит. Той доказва благотворното влияние, което нискокалоричната диета и интензивният прием на редица витамини и минерали могат да донесат на човешкия мозък. Освен това подобен хранителен режим възпрепятства нервните заболявания и дори удължава живота.

При подобен хранителен режим се наблюдава подобряване на еластичността на синапсите – мястото на контакт на невроните. През тях преминават сигналите на нервните импулси. По този начин цялостната работа на мозъка става възможна при органични мозъчни увреждания, като здравите неврони се удължават и заема мястото на мъртвите клетки. Това представлява своеобразна регенерацията на мозъчните клетки.

Учените са установили и друга закономерност. Според тях честото хранене в малки количества изобщо не е толкова полезно, колкото се твърди. Точно обратното – рядкото, но за сметка на това обилно хранене е много по-добро за здравето.

Оказва се, че е най-добре да увеличим времето между храненията, а не да намаляваме калориите. Според изследванията недостатъкът на обилното хранене влияе лошо на хормоните тестостерон и естроген, което, от своя страна, води до намаляване на сексуалната активност.

В проучването освен различните способи за възстановяване на мозъчната кора учените търсят и средства за превантивна защита. Заедно в колеги от Университета Ивате в Япония те разработват натурален продукт, който предпазва от мозъчни инсулти и развитието на редица деградиращи заболявания, включително и болестта на Алцхаймер.

Спокойствие

Това е наличната в розмарина карнозинова киселина. Интересното тук е, че карнозиновата киселина е ефективна единствено в състава на растенията, но не и под формата на лекарства. Експертите съветват хората по-често да подправят храната си с розмарин.

Сред останалите защитници на човешкия мозък е и смес от 800 мг алфа липоева киселина и 2000 мг ацетил-L-Карнитин. Ежедневното ѝ използване подпомага образуването на митохондрии, които са отговорни за регенеративната клетъчна функция. Експериментите показват как този метод активно защитава мозъка от болестта на Алцхаймер и диабет, като в същото време забавя процесите на стареене.

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати