Топ 5 на мощните антиоксиданти, борещи се със свободните радикали

Антиоксиданти

Наличието на свободни радикали в организма причинява щети, които не могат да бъдат избегнати. Един от вариантите е да ограничим тяхното количество до минимум, за да не доведат до развитието на опасни, нелечими и фатални последствия.

Една от успешните техники за поддържане минимални нива на свободни радикали в организма е приемът на антиоксиданти. Те могат да бъдат въведени с помощта на балансирана и здравословна диета.

При активната борба със свободните радикали е добре да се включат най-мощните антиоксиданти. Те са пет:

- витамин Е;

- витамин С;

- алфа липоева киселина;

- коензим Q10;

- глутатион.

Всички те се произвеждат в човешкото тяло, но с напредване на възрастта нивата им намаляват.

Витамините С, Е и коензим Q10 работят заедно и засилват ефективността си, както и взаимната регенерация. Така например при унищожаването на свободни радикали витамин Е се превръща в слаб свободен радикал. Този витамин С радикал обаче може да се рециклира и отново да се превърне в антиоксидант от витамин Е или глутатион. Същият е процесът и когато витамин Е или коензим Q10 обезоръжават свободните радикали.

Витамин C

Алфа липоева киселина пък е най-универсалният супер антиоксидант, тъй като липоева киселина се разтваря и във вода, и в мазнини. Той се усвоява без проблем от човешкото тяло и прониква във всички тъкани и клетки на тялото. Освен това алфа липоевата киселина значително повишава нивата на глутатион – мощен антиоксидант, играещ важна роля за детоксикацията на организма.

В някои страни в Европа липоевата киселина се предлага като добавка. Тя се препоръчва при неврологични усложнения на диабета, сърдечносъдови заболявания, на периферната нервна система, понижава нивата на лошия холестерол. Освен това има доказани ползи за здравето и красотата на кожата.

Глутатионът, петият най-мощен антиоксидант, не се абсорбира добре, ако се приема като добавка. Комбиниран с алфа липоева киселина, нивата на усвоен глутатион се повишават.

Броколи

Един от най-успешните начини за борба със свободните радикали е приемът на мощните антооксиданти от хранителните продукти. Те са познати и достъпни и трябва ежедневно да бъдат включвани в менюто. Такива са боровинките, цитрусови плодове, спанак, домати, сладки картофи, зелен чай, куркума, орехи, тикви, червено грозде, моркови, чесън, лук, ябълки, както и всички кръстоцветни зеленчуци като зеле, карфиол, броколи, а също така и вино.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати