ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Причини за неправилна обмяна на веществата

Причини за неправилна обмяна на веществата

Неправилна обмяна на веществата
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Неправилната обмяна на веществата обикновено е следствие от рязка промяна на хранителния режим. В най-общият случай виновници стават всички онези диети, в които се изисква гладуване или тотално спиране на един от важните елементи – мазнини, въглехидрати.

Шансът за успех на подобни начинания е твърде ограничен, а резултатът в повечето случаи е нарушена обмяна на веществата.

Скоростта на обмяната на веществата се определя от хипоталамуса на мозъка, който представлява своеобразен тахометър. Връзката между скоростта на обмяната на веществата и хипоталамуса определя способността на организма да поддържа определено ниво на мазнини.

Когато се ограничим от дадена храна, гладуването се компенсира с намаляване скоростта на обмяната. Доказано е, че независимо колко калории сте поели, подобен начин на хранене неминуемо забавя обмяната.

От всичко това става ясно, че винаги когато се налагат ограничения, организмът естествено реагира със забавяне на обмяната на веществата. Реакцията е бърза и сигурна.

Вече настъпила, функциите и трудно могат да бъдат възстановени. Когато скоростта на обмяната на веществата стане бавна, храната започва да се натрупва в организма, вместо да се оползотворява във вид на енергия.

обмяна на веществата проблеми

А резултатът е повече от пагубен – всяка калория се натрупва под формата на мастна тъкан. След подобно забавяне на обмяната на веществата и спиране на функцията да се изгарят хранителните вещества свалянето на килограми и спиране процеса на пълнеене са изключително трудоемки.

След установяване на нов хранителен режим тялото има процес на адаптация и установяване на ново начално тегло. Във всеки следващ случай теглото е ново, резултат от по-забавена обмяна от предишната.

Рискът от грешки е още по-голям, а резултатът често е значително забавяне на обмяната и последвалото го увеличаване на теглото отново. Подобни приливи и отливи предизвикват физиологични и психологически проблеми, които влияят пагубно на здравето и тонуса на човек.

Радикалният подход към хранителния режим винаги е обречен на провал. Решението в подобни случаи, е честото хапване по малко - на чести интервали от време през целия ден. С всяко ядене трябва да се поемат необходимите хранителни вещества.

Редовното хранене не позволява на организма да натрупва това, което поема, а го кара да оползотворява храната за енергия, зареждайки ни с гориво за ежедневните дейности. Така, с течение на времето, ще натрупате сили и за важната физическа активност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати