Учени: Затлъстелите имат мизерни шансове за отслабване

Затлъстяване

Добре познатите методи, с които хората с наднормени килограми се опитват да отслабнат, се оказват неефективни, посочва се в проучване на британски специалисти. Сред основните причини е желанието да се постигне резултат за кратко време, тоест да се свалят много килограми за седмици или месеци.

Резултатите показват, че средногодишната възможност за връщане към нормални килограми при хора с наднормено тегло е 1 към 210 за господата и 1 към 124 за дамите.

Изследването е дело на специалисти от Кралския колеж в Лондон. Това са резултатите за хора, които имат индекс на телесната маса между 30 и 35, обясняват експертите. В случай че става дума за човек с още по-голям индекс на телесната маса (между 40 и 45), шансовете са още по-малки – 1 към 677 за дамите и 1 към 1290 за господата.

Професор Алисън Филес е водещия експерт в проучването. Според нея основното лечение, което трябва да се предприеме при проблем като наднорменото тегло, е, на първо място, хората да бъдат научени да спрат да качват килограми.

Здравословно хранене

Хората не трябва да търсят бързия ефект от отслабването, защото това може повече да им навреди, отколкото да им помогне, обяснява професорът. Освен това невинаги физическото натоварване в комбинация с хранене с малко калории е ефективно, твърди още Филес.

Проучването е направено с помощта на над 270 хиляди души, между които е имало и мъже, и жени. Периодът, през който е проведено изследването, е бил между 2004 и 2014 година. През този десетгодишен период към нормалните килограми са се върнали малко над 2200 жени и 1283 мъже. Значително по-обнадеждаващи са резултатите при хората, които са свалили по-малко килограми.

Една на всеки десет жени и един на всеки дванадесет мъже успявали да загубят 5 на сто от теглото си за една година. Професор Филес подчертава, че в голяма част от тези случаи хората възвръщат отново килограмите си до 5 години.

Повече от 30 на сто от прегледаните пациенти в проучването преминават през периоди на загуба и възвръщане на теглото за десетина години. Стратегиите за сваляне на излишните килограми, които се използват сега, масово не са ефикасни, подчертават още учените от Лондон.

Отслабването трябва да бъде преди всичко здравословно, за да има наистина траен ефект, категорични са специалистите.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Затлъстял
Затлъстял
26.07.2015 18:01
Гениално идиотска статия!
1
0