ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Пет стъпки към здравословния начин на живот

Пет стъпки към здравословния начин на живот

Здравословен живот

Малките промени в ежедневието могат да доведат до големи такива, когато става въпрос за вашето здраве. Пробвайте тези пет стъпки и започнете да се чувствате по-добре още днес.

Дъвчете храната си

Старателното дъвчене на храната подпомага храносмилателната система и тялото да абсорбират повече хранителни вещества. Усвояването на сложните въглехидрати започва с нашата слюнка, в която се съдържа ензим, наречен амилаза. Повечето дъвчене обуславя по-бързото разграждане.

Не бройте калории

Въпреки че е важно да държите под око размера на порциите си, е добре вместо да броите калориите, да заложите на по-здравословно меню. Старата мантра, че „една калория от едно е равна на една калория от друг”, бе оборена.

По-важно от броенето на калории е изборът на правилен тип храна. 200 калории от парче пай се равняват на 200 калории от един банан, но са много по-нездравословни. Качеството е ключът.

Не се страхувайте от захарта

Здравословно хранене

Захарта може да бъде включена в менюто. Правилата са прости – избягвайте колкото се може рафинираните и преработени неща и заложете на естествените източници на сладко. Това са например плодовете, в комбинация с малка шепа ядки с високо съдържание на протеини. Тази порция ще засити глада ви за сладко и ще регулира кръвната захар.

Забравете модата

Не се лутайте между новите модерни режими. Хранете се по своя схема. Уверете се, че в дневното ви меню присъстват плодове, зеленчуци, протеини и пълнозърнести храни – все полезни за здравето храни. Направете си опит, като постепенно въведете нова храна за няколко седмици. Отбележете, ако ви носи някакви ползи.

Бъдете позитивни

Изследователите са установили, че сме по-склонни да приемем здравословни навици, ако те са представени положително.

Съсредоточете се върху резултатите, които искате да постигнете и ги визуализирайте всеки път, когато полагате усилия. Потърсете правилния и най-вече – забавен начин, който да ви кара да се чувствате по-здрави и щастливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати