Напитките за ползотворна тренировка

Спортни напитки

Близо 60 % от човешкото тяло е съставено то вода и физическата активност може да изразходи голяма част от нея. По тази причина е много важно да се приемат достатъчно количество течности по време на тренировка или ежедневна физическа активност.

Според Американският колеж по спортна медицина благодарение на водата, която се консумира в ежедневието, се подпомага функционирането на ставите и тъканите в тялото, регулира се телесната температура, както и транспортирането на хранителни вещества.

Изборът на правилната напитка за една или след една тренировка зависи от това колко продължителна е тя. Ако е кратка и несилова, е достатъчно да наваксате изгубените течности с вода.

В случаите обаче, когато сте се потили във фитнеса или някъде навън за повече от 3 часа, то специалистите препоръчват шоколадово мляко. То е богато на натрий и калций, които се губят при процеса на потене. Въглехидратите в тази напитка зареждат с енергия, а протеините възстановяват тялото.

Хидратация

Ако тези два варианта не са подходящи за Вашия вкус, то спокойно можете да се доверите и на други видове спортни напитки, както и на кокосовата вода.

Количеството на приетите течности също зависи от усилията, които се полагат по време на една тренировка. Така например при една силова такава, при която биха могли да се загубят средно един литър течности от тялото, е нужно на всеки 15 минути да се приемат по около 200 мл течности.

Много е важно при наваксване на течностите да се внимава тялото да не се хидратира прекалено, стигайки до състояние, наречено хипонатриемия. При него се намаляват нивата на солите в организма, стигайки се до подуване на корема, гадене, объркване, дезориентация и гърчове.

Протеинов шейк

Състоянието може да доведе и до фатален изход. Препоръчително е след изтощителна тренировка да се приеме стабилна протеинова напитка.

Професионалистите препоръчват консумацията на течности да започне поне час преди тренировката, а не само по време на спортуването.

И да не забравяме, че за постигането на перфектна кожа, коса и здраво тяло няма нищо по-добро от чистата вода.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати