Шест вредни хранителни навика, от които трябва да се откажете!

Емоционално хранене

Изключването на нездравословните навици от дневния режим е първата стъпка към здравословен начин на живот. Когато се лишите от тях, ще забележите видими промени в живота си.

Не прекалявайте със здравословното

Добре е да се храните със здравословни храни, но прекаляването с някои от тях не е толкова полезно. Така например ядките и семената трябва да се похапват в минимални количества, тъй като са богато на мазнини. Порциите плодове също не трябва да са огромни заради фруктозата в тях.

Не пропускайте храненията

Това води до натрупване на излишни килограми. Тялото започва да гори по-малко калории, за да компенсира липсата на енергия. С времето това трайно забавя метаболизма, а шансът да преядете по-късно е по-голям. Така калориите директно постъпват в мастните депа, без да имат възможност да бъдат изгорени. Не трябва да минават повече от 5 часа без храна.

Здравословно хранене

Алкохолът

Честият прием на алкохол особено в големи количества е много вреден. В него се съдържат изключително много калории. Така освен с махмурлук вие се събуждате и с някое и друго килце отгоре. Хората често подценяват количествата на изпития концентрат, както и честотата на запоите. Добре е да ограничите консумацията на спиртни напитки до веднъж седмично, като си позволявате до две питиета.

Не бройте калории непрекъснато

Това излишно ни напряга. Създалият се стрес повишава нивата на хормона кортизол, който пък увеличава апетита към мазни и сладки храни. Следете дневния прием на калории, но без да се вманиачавате. И преценявайте кои калории са полезни и кои не са.

Калории

Не избягвайте мазнините

Научете се да правите разлика между добри и лоши мазнини. Така например в авокадото се съдържат много мазнини, но те са изключително полезни. Именно поради това повечето диети го включват в менюто си. Добрите мазнини забавят преждевременното стареене и предпазват от затлъстяване. Освен това маслата от ядки и зехтинът например имат функцията да потискат хормоните, които увеличават апетита. Приемът им носи на тялото богат набор от антиоксиданти и стимулира метаболизма.

Преборете се със емоционалното хранене

Много от нас имат навика да посягат към храната при силни емоции като гняв, стрес и дори щастие. От малки сме научени да свързваме чувствата и действията си с храната. Ако успеете да се разграничите от това, шансовете за здравословен начин на живот пред вас значително ще се повишат.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати