ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Хранене, профилактика и предпазване от екземи

Хранене, профилактика и предпазване от екземи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190296
Дерматит
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
Виж ››

Екземата е кожно заболяване, известно като дерматит, което обхваща различни части на тялото и може да възникне по различни причини.

Известен е така нареченият атопичен дерматит, за който допринася фамилната обремененост. Много често хората, предразположени към него, имат кожни проблеми при контакт с някои сапуни и перилни препарати. Кожни раздразнения могат да получат още и при досег с домашни животни и полени.

Ето защо, ако някой от семейството ви има поставена такава диагноза, избягвайте да употребявайте некачествена козметика и силни препарати. Когато миете чинии, поставяйте ръкавици. Почиствайте дома си добре от прах и ограничете контактите си с животни с дълга козина. Когато излизате навън през пролетта, носете маска, за да се предпазите от полените.

Съществува и контактен дерматит, които се отключва при работа с някои препарати, които дразнят кожата. За да се предпазите от него, също трябва да използвате предпазни ръкавици, когато боравите с химикали.

Сред по-известните дерматити е невродерматитът. Той се дължи на неприятни нервно-психически емоции, както и на други фактори. При него е налице несъзнателно разчесване на кожата, поради което се появяват петна.

Медитация

Застрашени от него са най-вече хората, които са емоционално нестабилни. За да понижат риска от появата на невродерматит, е добре те да открият начин, чрез които да се справят с негативните емоции. Ако и вие сте сред тях, заучете практики за по-бързо отпускане и се разтоварвайте физически от емоционалните терзания.

Освен насоките, актуални за всеки конкретен случай, специалистите дават и някои общи съвети за предпазване от екземи. Те съветват хората с по-чувствителна кожа да носят дрехи и бельо от памучна материя. Желателно е също така да през зимните месеци да се носят ръкавици. Така трябва да се предпазват ръцете и при работа в градина.

Обърнете внимание на менюто си. Според учените понякога екземите по кожата могат да се свързват с непоносимост към млякото и млечните продукти.

Омега-3

Ето защо не прекалявайте с тяхната консумация. Хапвайте продукти, които биха подсили имунитета ви и биха спомогнали за хидратирането на кожата ви. Такива са храните, имащи високо съдържание на омега-3 мастни киселини, витамин С, витамин D.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати