Недостигът на въглехидратите води до проблеми с нервите

Плодове

Според редица водещи експерти съставът на половината храна, която приемаме дневно, трябва да е от въглехидрати. За да сте жизнени и енергични, в ежедневното меню трябва да присъстват млякото, зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Изследвания са установили, че при прием на по-малко от 1200 калории на ден се появява ясно различима психическа умора, а при продължителни лишения се наблюдава и рязък спад в енергичността.

Веднъж попаднали в организма, въглехидратите се разграждат на молекули глюкоза. Те са своеобразните батерии на тялото ни и ни зареждат с енергия. Неизползваната глюкоза се превръща в мазнини, които служат за запас при евентуално спиране на притока на веществото. Ако това стане и мазнините бъдат също изгорени, организмът си набавя нужната енергия като разгражда белтъците в мускулите, които се преобразуват в глюкоза. Именно на този процес се дължи умората.

Мозъкът ни също работи ефективно само при стабилен приток на глюкоза, която му осигурява енергия. Без ежедневен приток на веществото жизненоважният орган не функционира ефективно. При продължителни лишения съзнанието се замъглява. Забелязват се и колебания в настроението, както и обърканост. Рязкото спиране на въглехидратите може да доведе дори и до внезапни припадъци.

Експерти отчитат, че при една интензивна тренировка вече сме изгорили глюкозата, която би трябвало да ни стигне за деня. Установено е, че при упражнения в продължение на 2 часа вече нужната глюкоза изчезва и започва умората в мускулите. Затова много от специалистите препоръчват прием на 500 до 1000 мл спортни напитки, съдържащи електролити и въглехидрати.

Въглехидрати

Не е вярно, че се освобождаваме от излишните мазнини, когато натоварваме тялото си с интензивни физически упражнения. Първият източник за енергия са въглехидратите, след 2 до 3 часа тренировка мазнините започват да се ползват като допълнителен източник на енергия заедно с въглехидратите.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати