Картофите водят до диабет при бременност!

Картофи

Жените, които смятат да забременяват или вече са бременни, трябва да внимават с картофите. Те могат да бъдат изключително опасни за здравето както на майката, така и на плода.

Картофите са сред най-широко разпространените продукти. Те са лесно достъпни, а вариациите за приготвянето им са хиляди. Оказва се обаче, че ако по време на бременност жената приема прекомерни количества картофи, има риск да развие диабет, което може да доведе до увреждания при плода.

Зеленчукът трябва да се консумира в количества, които не превишават дневната норма. Това е от особено значение по време на бременност. В картофите се съдържат високи количества скорбяла. Когато попаднат в тялото, те се разграждат до глюкоза.

Големите количества глюкоза водят до увеличаване на нивото на захарта в кръвта. Тялото на жената само по себе си може да се справи с високите нива на захар. По време на бременност обаче метаболитните процеси се нарушават, което, от твоя страна, завишават риска от диабет.

За да проверят какви са дългосрочните вреди от консумацията на картофи по време н бременност, учени от САЩ са проследили диетата на над 15 хиляди жени за период от над 10 години. Те установили, че жените, които преди да заченат, са похапвали по една порция картофи седмично, били с 20% по-застрашени от заболяването. При тези, които консумирали картофи от 2 до 4 пъти, рискът скачал до 27%. Жените, които похапвали зеленчука повече от пет пъти седмично, увеличавали шанса да развият диебет до 50%.

Данните се запазват при всички видове картофени изделия – от чипсове до варени, печени и пържени картофи. Опитът показал, че ако 2 от порциите картофи бъдат заменени с бобови или зърнени храни, рискът намалявал с до 12%.

Бременност

В същото време е установено, че нишестето в картофите е също толкова опасно за бремените. То предизвиква умора, често повтарящи се инфекции и също е предпоставка за появата на диабет тип 2 по-късно в живота.

При 3 до 6% от жените още по време на самата бременност се появява гестационен диабет. Лечението на заболяването оставя дълбок белег върху бременността и развитието на детето и може да доведе до дефекти при всеки един от органите му. При 30% от жените гестационният диабет се повтаря при последваща бременност.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати