Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Кои са тежките въглехидрати и с какво да ги заменим?

Кои са тежките въглехидрати и с какво да ги заменим?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
Ядене в Леглото

Въглехидратите, които всекидневно приемаме, са два вида. Едните са тежки и водят до натрупване на килограми. Вторите са полезни и се съдържат най-вече в бобовите култури и пълнозърнестите храни.

Тежките въглехидрати се наричат още бели въглехидрати. Това се дължи на факта, че се откриват основно в белите продукти, като ориз, захар и брашно. Те са неделима част от повечето продукти, които се предлагат на пазара. Всички те са подложени на химическа обработка, което напълно ги лишава от хранителните им качества.

Консумацията на тежки въглехидрати не носи никакви ползи на организма, дори напротив. Те водят до повишаване на теглото. Ето кои са най-често срещаните тежки въглехидрати и с какво можем да ги заменим:

Бял ориз. Допълнителната обработка, на която подлежи белият ориз, напълно го лишава от протеини и фибри. Негови алтернативи са дивият или кафяв ориз. От другите зърнени култури може да опитате още кускус или киноа.

Бяло брашно. Бялото пшеничено брашно се обработва многократно с най-различни химикали. В последствие може да бъде обогатено с хранителни вещества, но това е рядко срещана практика. Пшеницата прави брашното богато на глутен, към който все повече хора изпитват непоносимост.

Въпреки че се усвоява бързо, бялото брашно не доставя нужните хранителни вещества и скоро след приемът му отново чувстваме глад. Всичко това води до покачване на теглото и висока кръвна захар. За да избегнете тези негативи е най-добре да замените пшениченото брашно с такова от лимец, ръжено, царевично или пълнозърнесто.

Чипс

Бяла захар. Сама по себе си бялата захар е изключително нездравословна. След всички химични преработки, на които се подлагана, тя остава без никакви хранителни качества. Консумацията ѝ води до покачване на глюкозата, което от своя страна води до проблеми със здравето.

За кратко време тялото се пристрастява към захарта, което бързо води до покачване на теглото. За да не се стига до там, залагайте на по-здравословните видове захар, като кафява, тръстикова и други. Друга алтернатива са растителните подсладители и медът.

Алкохол. В алкохола има огромно количество захари и въглехидрати. Когато се приемат в течен вариант, те се усвояват много по-бързо от останалите храни.

Това води както до пристрастяване, така и до скоростно напълняване. Ключовото при въглехидратите в алкохола, е той да се приемат в умерени количества, без да се злоупотребява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest