Видове зеле, полезни за жените

Зеле

Зелето и всички негови производни са изключително полезни. За жените те са един от основните помощници в поддържането на хармонично здраве и красота.

Обикновено зеле

В Древен Рим се е смятало, че със зеле може да се излекува всяка болест. Съставките му подпомагат лечението на глухота, безсъние, главоболие и много от заболяванията на вътрешните органи.

Зелето е сред зеленчуците с най-малко калории. Консумацията му подобрява обмяната на веществата и извежда токсините от организма. То нормализира функцията на стомашно-чревния тракт. Смята се, че поддържа красивия силует на дамите.

Освен това е и пръв приятел в борбата за отслабване. По съдържание на витамин С със зелето може да се сравнява само лимона. Със зелев сок пък се лекуват язва на дванадесетопръстника и пародонтоза.

Карфиол

карфиол

Особено ценено в карфиола е съдържанието на тартронова киселина. Тя предотвратява натрупването на мастни отлагания под кожата. Това е особено полезно за дамите, които искат да свалят излишните килограми.

Алабаш

Алабашът подобрява дейността на сърцето, помага за подобряване на работата на черния дроб, укрепва стените на кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане стига, да се консумира редовно.

Кисело зеле

Кисело зеле

То може да се включи във всяка диета, тъй като е особено ниско калорично. Киселото зеле е пробиотична храна, добър източник на витамин C, лекуваща язва и подпомагаща борбата с рака - все свойства, заради които задължително трябва да го включите в менюто си.

Брюкселско зеле

В 100 г брюкселско зеле се съдържат едва 30 калории. Също богато на витамин С, сокът от него има лечебен ефект. Той предпазва организма от различни инфекции и рак. Брюкселското зеле се препоръчва при бременност, тъй като е богато на така важната за бъдещите родилки фолиева киселина.

Китайско зеле

Китайско зеле

Този сорт зеле се отглежда от повече от 5000 години. Има множество полезни свойства, част от които е превенция срещу рака и повишаване на имунитета. Деликатното на вкус китайско зеле извежда тежките метали от организма. Препоръчва се най-вече на жени над 40-те, при състояния като главоболие, нервни разстройства и диабет.

Броколи

Броколи

Това е безспорният лидер сред всички видове зеле. В него се откриват каротин и големи дози витамин С. Освен това растителните протеини в броколито надминават дори аспержите, спанака и царевицата. Консумацията му укрепва имунната система и кръвообращението. Фибрите в него засищат глада, аминокиселините подмладяват, а ензимите предпазват от рак. Освен всичко друго броколито носи сияен и свеж тен на кожата.

Всички видове зеле запазват своите ценни качества както сурови, така и мариновани и задушени. Те могат да са основен компонент във всяка ефективна диета.

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати